Prosjektnummer
Avlusing med hydrogenperoksyd og miljøfaktorer
Sammendrag av resultater fra prosjektets faglige sluttrapport
Undersøkelsen viser at det ikke foreligger godt nok datagrunnlag for å kunne trekke en entydig konklusjon på hvordan de studerte miljøfaktorer har betydning for utfallet av avlusing med hydrogenperoksid. Litteraturstudiet viste at gjellehelse kan spille en viktig rolle for utfallet av denne typen behandling, noe som også er oppgitt som kontraindikasjon på behandling.
På grunnlag av informasjon innhentet i prosjektet ser det ut til at man i dag ikke har gode nok rutiner for å undersøke gjellestatus i forbindelse med avlusing med hydrogenperoksid.
-
Notat: Oppsummering av Erfaringsseminaret: Kritiske faktorer i avlusingsoperasjoner
SINTEF. Notat fra Erfaringsseminar 16. november 2016. Av Kristine Braaten Steinhovden, Zsolt Volent, Leif Magne Sunde, Matilde Skogen Chauton, Eirik Svendsen og Jens Birkevold.
-
Presentasjon: Kritiske faktorer før, under og etter en avslusingsoperasjon: Hvilken retgning må vi gå, for å få ned behandlingsdødeligheten?
SINTEF. Innlegg på TEKMAR 2016. Av Kristine Steinhovden m.fl.
-
Sluttrapport: Avlusing med hydrogenperoksid og miljøfaktorer
SINTEF. Rapport A27879. 30. september 2016. Av Johanne Arff (NTNU), Silje Forbord (SINTEF Fiskeri og havbruk) og Kristine B. Steinhovden (SINTEF Fiskeri og havbruk).
SINTEF Fiskeri og havbruk AS har mottatt sjøvannsprøver i etterkant av slike hendelser og har påvist forekomster av skadelige alger og/eller maneter. Disse hendelsene har bidratt til en økt bevissthet i næringen om at biologiske faktorer kan være en av flere miljøfaktorer som kan påvirke hvorvidt fisken tåler en lakselusbehandling med hydrogenperoksid eller ei.
Basert på erfaringstall fra oppblomstringene av skadelige alger på 80- og 90-tallet som ga akutt dødelighet hos oppdrettslaks er det etablert “grenseverdier” for skadelige algeforekomster i norske farvann. Imidlertid er disse grenseverdiene relatert til “normal drift” og ikke situasjoner der fisken håndteres, og det er således en utfordring å gi relevante råd. Det er derfor behov for mer kunnskap om alge-/manetforekomster og hvordan disse eventuelt påvirker utfallet av avlusing med hydrogenperoksid.
• Å øke kunnskapsnivået om betydningen av miljøfaktorer, med vekt på alger og maneter som ytre stressfaktor ved avlusing med hydrogenperoksid, og om disse kan bidra til akutt dødelighet/dårligere overlevelse hos fisken i etterkant av avlusing.
• Å bidra til etablering av retningslinjer for når avlusingsoperasjoner med hydrogenperoksid kan utføres mest mulig risikofritt basert på best tilgjengelig kunnskap om skadelige alger og maneter. Dette kan inkludere utarbeidelse av innsamlingsprogram og etablering av grenseverdier.
• Et innledende arbeidsmøte (workshop) der problemstilling “H₂O₂-avlusninger og uforklarlige tap” vil bli gjennomgått og diskutert. Dette vil munne ut i en oppdatert og detaljert prosjektplan for fase I i prosjektet.
-
Sluttrapport: Avlusing med hydrogenperoksid og miljøfaktorer
SINTEF. Rapport A27879. 30. september 2016. Av Johanne Arff (NTNU), Silje Forbord (SINTEF Fiskeri og havbruk) og Kristine B. Steinhovden (SINTEF Fiskeri og havbruk).