Prosjektnummer
Identifisering av laks på individnivå: Fase 2
Sammendrag av resultater fra prosjektets faglige sluttrapport
Forsøk 1
Det ble etablert to databaser, en for PIT-tag og en for irisskanneren med samme ID på 104 fisker. Av disse ble to fisker ikke gjenkjent og 102 fikk rett ID. Det ble på bakgrunn av disse gode resultatene besluttet at prosjektet skulle gå videre og forsøk 2 skulle gjennomføres.
Forsøk 2
Databaser ble etablert i november 2015, og fisken skulle testes for rett ID gjennom smoltifiseringsprosessen. ID ble testet etter mørkefasen (lysstyringsperiode kort dag), etter kontinuerlig lys og etter seks uker i sjø. Test 1 (etter mørkefasen) viste rett ID på 81 % av fisken, feil ID på 15 % av fisken og usikker ID på 4 % av fisken. Test 2 og Test 3 ble gjennomførte med andre kamera enn det databasene var etablert med og kan derfor ikke vurderes.
Irisskanning har helt klart fordeler fremfor tradisjonell PIT-tag-merking som benyttes i mange forsøk med fisk i dag. Teknologiutviklingen i løpet av prosjektet bidro til at deler av forsøkene ikke ga gode resultater, men det vurderes likevel som så lovende at teknologileverandøren FridTech går videre med utvikling av metoden. Som metode for å redusere negativ påvirkning på forsøksfisk ser det ut til å være et nyttig potensiale, mens det er mer usikkert om næringen kan benytte metoden til å spore all oppdrettslaks.
-
Sluttrapport: Identifisering av laks på individnivå
Nofima. Rapport 39/2016. 3. oktober 2016. Av Synnøve Helland.
“Identifisering av laks på individnivå, brukt blant annet i forskning og i avlsarbeid, benytter i dag PIT-tag. Dette er små merker som injiseres i bukhulen. I dette forprosjektet ble irisskanning testet opp mot PIT-tag som metode for identifisering på individnivå. Totalt 100 fisk ble identifisert med både PIT-tag og irisskanning, dvs. samme løpenummer. I tillegg var åtte fisk PIT-tagget men uten ID i irisdatabasen. Fisk ble deretter testet for gjenkjenning med irisskanneren med fasit i PIT-tag. Med unntak av en fisk som en gang ble identifisert feil (annet individnummer oppgitt) ble fisken enten korrekt identifisert eller identifisert som ukjent. Forprosjektet kan derfor ikke sies å være en ubetinget suksess. Metoden vurderes allikevel som lovende siden det er flere klare forbedringer i utstyr og bruken av dette som foreligger. Rapporten tar for seg flere forbedringsfaktorer som må på plass i eventuelt videre arbeid med “proof of concept””.
Dette prosjektet er en videreføring og ledd i “proof of concept” før eventuell videre teknologiutvikling iverksettes.
Prosjektet er todelt. Det vil bli sendt inn en delrapport til FHF etter forsøk 1. Forsøk 2 vil ikke bli startet opp før aksept for oppstart fra FHF er mottatt.
Forsøk 1: Identifisering/gjenkjenning av fisk på individnivå
Forsøk 2: Testing av stabilitet i identifisering av laks på individnivå gjennom smoltifisering
Om oppstartordre blir gitt av FHF for Forsøk 2 vil resultatene fra begge forsøkene vil bli oppsummert og det vil bli skrevet en enkel rapport, og i henhold til FHFs prosjektrapportering innen to uker etter forsøksgjennomføringen.
-
Sluttrapport: Identifisering av laks på individnivå
Nofima. Rapport 39/2016. 3. oktober 2016. Av Synnøve Helland.