Til innholdet

Prosjektnummer

900852

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900852
Status: Avsluttet
Startdato: 10.12.2012
Sluttdato: 31.03.2015

Utvikling og testing av varmeveksler/fordamper for RSW-anlegg med CO₂ (karbondioksyd) som arbeidsmedium for båter og fiskeoppdrett

Det er bygd et nytt anlegg for sjøvannskjøling (RSW) på fiskebåten Ambassador. Kuldeanlegget har CO₂ som kuldemedium og utstyrt med en ny type fordamper og kondensator. Instrumentering samt målinger og analyse av anlegget er utført.

Siden båten lå ved kai i brakkvann, var kjølevannstemperatur opp mot maksimalt dimensjonerende og frysepunktet for RSW sannsynligvis høyere enn normalt.
 
Målingene viste noe lavere kuldeytelse enn beregnet. Stort trykktap mellom fordamper og kompressor samt lav RSW-hastighet i fordamper kan være forklaring.
 
Etter noen små oppstartsproblemer ser anlegget ut til å fungere godt, i følge prosjektgruppen. Etter at målingene var gjort har båten vært på dorgefiske etter makrell og anlegget skal da ha fungert uten problemer. Tilbakemelding fra reder (skipper) var positiv.
Dagens anlegg for nedkjøling av sjøvann om bord i fiskebåter, såkalt RSW (refrigerated sea water)-anlegg, bruker R22 (freon) som arbeidsmedium. Dette mediet skal fases ut som arbeidsmedium pga. skade på ozonlaget og drivhuseffekt, og er fra januar 2010 forbudt importert til Norge. Det er heller ikke lov å fylle regenert R22 på nye anlegg. Ett av de mest lovende arbeidsmedier er CO₂, som er klimanøytralt og har svært gode varmetekniske egenskaper. Dette mediet opererer på høyere trykk enn tradisjonelle arbeidsmedier og krever nye komponenter med høyere trykk-klasser. Det er et stort behov for utvikling av nye høyeffektive komponenter med gode varmetekniske- og strømningstekniske egenskaper. Dette prosjektet skal utvikle og teste ny fordamperløsning i skalaversjon og fullskala for RSW-anlegg.

Dette er et nytt prosjekt som inngår i Cadios strategi. Cadio tar mål av seg til å utvikle, produsere og selge energianlegg der kun naturlige og klimanøytrale  medier benyttes som arbeidmedium. En ønsker også at system for varmegjenvinning skal inngå som en naturlig del i anleggene.
Delprosjekt 1
Å utvikle et beregningsverktøy for å understøtte design av en varmeveksler/fordamper. Det skal videre utføres et design som skal bygges og testes ut i liten skala for å kartlegge varmeoverføringsegenskaper og konseptets funksjonalitet.
 
Delprosjekt 2
Å bygge et pilotanlegg bestående av 10–15 fordamperplater i full størrelse, og teste ut dette anlegget basert på kunnskap fra delprosjekt 1.
 
Delprosjekt 3
Å bygge et prototyp RSW-anlegg med CO₂ som arbeidsmedium i industriell utførelse, som plasseres ut på en båt for testing og videreutvikling basert på kunnskap fra delprosjekt 1 og 2. Kjølekapasitet skal være 300 kW.
Kunnskapene fra delprosjekt 1 vil på kort sikt bli brukt til å designe en varmeveksler/fordamper i full skala (delprosjekt 2) som skal bygges inn i et prototyp RSW-anlegg (delprosjekt 3).

På lang sikt vil kunnskapene bli brukt til å videreutvikle konseptet for RSW-kuldeanlegg for fiskeriindustrien og andre relaterte industrier.

Disse anleggene vil være klimanøytrale, og løsningen vil kreve mindre byggeareal, veie mindre og ha mindre kuldemediefylling enn alternative løsninger.

Det er absolutt nødvendig å gjennomføre delprosjekt 1 som første etappe i et totalprosjekt. Det er store investeringer i testplater, og da er det riktig først å teste plater i mindre skala for å finne riktig utforming før det investeres i fullskalaplater.
 
Man legger til grunn at det ligger store kostnadsreduksjoner for båt- og oppdrettseiere med Cadio sin tekniske løsning. For Cadio vil løsningen forsterke konkurransekraft og lønnsomhet. 
Dette prosjektet bygger ikke på noen foregående prosjekter. Det er inndelt i følgende 3 delprosjekter:

Delprosjekt 1
Utvikle beregningsverktøy for å kunne beregne ønsket design. Gjennomføres høsten 2012.

Delprosjekt 2
Designe en varmeveksler/fordamper i fullskala som skal bygges inn i et prototyp RSW-anlegg. Gjennomføres 1. halvår 2013

Delprosjekt 3
Bygge prototyp RSW-anlegg i industriell utførelse som plasseres ut på en båt eller et anlegg for testing og videreutvikling. Gjennomføres 2. halvår 2013 / 1. halvår 2014.

Delprosjekt 1 er planlagt gjennomført innen 31.12.2012. Man leier en liten testrigg hos NTNU hvor platefordamperen bygges inn.

Prosjektdeltager er NTNU, Institutt for energi- og prosessteknikk. Cadio er ansvarlig for kjøp og bygging av testplater, og montering i testrigg. Beregninger, testing, analyser og rapport utføres av NTNU.

Cadio har lang erfaring innen drift og montasje av kuldeanlegg og varmepumper, utvikling, prosjektledelse og har bred kundekontakt. NTNU utfyller med teoretisk styrke og kompetanse.

I dette prosjektet vil prosjektgruppen bestå av 3 prosjektdeltagere fra NTNU og 3 fra Cadio. Sigmund Jenssen er leder for hele prosjektet.
 
For delprosjekt 1–3 etableres det ikke referanse- eller styringsgruppe fordi det kreves spesiell kompetanse for å påvirke styringen av prosjektet.
 
I delprosjekt 2 og 3 er det en forutsetning at en reder vil delta i prosjektarbeidet (kravspesifikasjon), og at rederen stiller et fartøy til disposisjon for implementering og utprøving i delprosjekt 3. (se også prosjektet “Implementering av varmeveksler/fordamper for RSW-anlegg med CO₂ (karbondioksyd) som arbeidsmedium for båter og fiskeoppdrett” (FHF-900974).
En sluttrapport som beskriver utførelse av delprosjekt 1, 2 og 3, prinsippiell oppbygging og virkemåte RSW-anlegg, samt resultatet fra fullskala uttesting om bord i båt. Dette gjøres tilgjengelig for FHF for publisering på nettsider.

Etter fullført totalprosjekt, vil resultatene også bli formidlet på konferanser innen de aktuelle fagmiljøene.
 
Dersom resultatene fra implementering og testing er å anse som vellykket skal resultatene gjøres tilgjengelig for dagspresse og fiskeritidsskrifter gjennom en pressemelding.
keyboard_arrow_up