Prosjektnummer
Fordeling av lus på laks og betydning for reproduksjon og kontroll
To empiriske datasett ble benyttet som inngangsdata i en teoretisk modell for lusenivå og effekt på reproduksjon. I modellen viser det seg at lakselusen sin reproduksjon ikke er lineær i forhold til antyll hunnlus, og at ved lave lusenivåer vil en mindre andel av hunnlusa reprodusere. Ved en lusemengde (abundans) på 0.5 voksne hunnlus per fisk vil mellom 40 % og 60 % reprodusere. Ved lave lusemengder vil usikkerheten og variansen i antall lus per fisk få økt betydning.
Publisering og formidling
Resultatene ble presentert i foredrag på Havbrukskonferansen 2012 i regi av Norges forskningsråd og FHF, og ble også presentert på SeaLice2012 i Bergen i mai 2012. Resultatene førte frem til artikkelen som ble publisert i Journal of Fish Diseases volume 36 issue 1 i januar 2013.
-
Sluttrapport: Fordeling av lus på laks og betydning for reproduksjon og kontroll
Norges veterinærhøgskole 2011. Av Eystein Skjerve.
Den planlagte studien tar utgangspunkt i foreløpige resultater som antyder at lakselus faktisk følger en slik sannsynlighetsfordeling som forventet. Det trengs imidlertid validering ved bruk av større datasett.
• Å tolke data for å vurdere graden av hopping mellom fisk og hvordan dette påvirker modellene.
• Å etablere en simuleringsmodell der en kobler data opp til en vurdering av når terskelnivået nærmer seg tilstrekkelig til at tiltak bør vurderes.
• Å drøfte resultat og betydning av dette for kontrollstrategier.
Bruk av data fra tidligere lusetellinger foretatt av Sturla Romstad og Asgeir Østvik. Helst datasett hvor det er talt lus på mer enn 20 fisk, ulike størrelser og hvor kjønnsmoden hannlus er en egen kategori.
Modellutvikling og verifisering
Grunnmodellen er i stor grad utviklet, men må ferdigstilles og testes med et bredere datagrunnlag. Videre må tidligere lusetellinger evalueres med hensyn til fordeling på fisk (Poisson) og kjønn.
Til slutt i prosjektet skal en simuleringsmodell benyttes for å vurdere totalsannsynligheter og forutsi tid til evt. terskelnivå nås.
Prosjektet planlegges gjennomført innen 3 måneder fra oppstart.