Til innholdet

Prosjektnummer

900380

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900380
Status: Avsluttet
Startdato: 04.01.2010
Sluttdato: 17.12.2010

FoU-formidling om foredling av hvitfisk 2010

Det er gjennomført følgende aktiviteter innen forskningsformidling for filet hvitfisk i løpet av 2010:

Samlinger i Faggruppe Filet hvitfisk
Regionale formidlingsmøter
For å mobilisere til større deltagelse fra enkeltbedriftene skulle det gjennomføres tre regionale formidlingsmøter der bedriftene hadde mulighet til å stille med ledelsen, nøkkelpersonell og andre ansatte.
 
Programmet for de ulike regionmøtene ble planlagt sammen med bedriftene. Det ble gjennomført formidlingsmøter i Hammerfest og Stamsund. Det var også planlagt et møte i Båtsfjord, men dette måtte avlyses.
 
Høstsamling
Faggruppe Filet hvitfisk besluttet at det ikke skulle gjennomføres en høstsamling for filetnæringen med formidling av FoU-resultater. Det skyldtes at det var høy aktivitet i bedriftene, slik at det ville være vanskelig å få nøkkelpersonell til å prioritere å delta på en samling. Videre hadde Faggruppe Filet hvitfisk fått formidlet resultatene fra viktige markedsprosjekter gjennom Torskefiskkonferansen i oktober 2010 i Tromsø, der de fleste filetbedriftene deltok.

Faktaark
Faggruppe Filet hvitfisk har fått utarbeidet 1 faktaark til bedriftene som oppsummerer resultatene fra FHF-prosjekt 900429, Kjølemetoder for torsk til filet og saltfiskproduksjon.

Diverse forskningsformidling
Prosjektleder har utarbeidet to artikler for fagbladet Fisk Industri og Marked. Den første artikkelen oppsummerer resultatene fra FHF-prosjektet 900334 og har tittelen “Øyne og nese er best”. Den andre artikkelen presenterer resultatene fra FHF-prosjekt 900429 og har tittelen “Direktesløying gir dårligere sluttprodukt”. I forbindelse med disse artiklene har man fått bistand til å fremstille fagstoffet på en populærvitenskapelig måte fra Sandaunet Foto & Design AS. 
 
I samarbeid med Nofima ble det utarbeidet et informasjonshefte som oppsummerte resultatene fra flere FHF-prosjekter angående ferske og tinte filetprodukter av torsk i UK. Brosjyren heter “Tint blir ferskt i UK”, og ble presentert i forbindelse med Torskefiskkonferansen i Tromsø i oktober 2010.
Det gjennomføres en omfattende FoU-aktivitet gjennom Faggruppe for filet-hvitfisk, og det er viktig å formidle resultatene til bransjen. Dermed kan det legges grunnlag for kommersiell utnyttelse av FoU-resultatene.
Å formidle viktige FoU-resultater som grunnlag for kommersiell utnyttelse.
Nytteverdien vil være at det formidles FoU-resultater til næringen, slik at aktører innen filetsektoren og leverandører til næringen kan bruke disse dataene for næringsutvikling og økt lønnsomhet.
Aktiviteter innen forskningsformidling som skal gjennomføres i løpet av 2010:

Samlinger i Faggruppe for filet-hvitfisk

Det skal arrangeres 2 samlinger for bedriftene i filetnæringen i 2010. Den første samlingen skal gjennomføres i april, og det blir en samling i september/oktober.
 
Samlingene er en viktig måte å spre resultater fra FoU-aktivitetene til bedrifter i målgruppen, og samtidig la forskerne få tilbakemelding fra næringsaktørene på hva som er viktig å prioritere i det videre FoU-arbeidet.
 
Faktaark
Faggruppe for filet-hvitfisk vil utarbeide 4 faktaark til bedriftene som oppsummerer resultatene fra faggruppens FoU-prosjekter. Faktaarkene er i A4-format med trykk på begge sidene. Bilder er et viktig virkemiddel i formidling av resultater. Faktaarkene er laminert slik at de kan oppbevares i produksjonen og brukes aktivt av arbeidere og ledere.
 
Regionale formidlingsmøter i Båtsfjord, Hammerfest og Myre
Faggruppe for filet-hvitfisk har deltagelse fra de sentrale aktørene i næringen. På samlingene stiller imidlertid konsernene ofte med få personer. Dermed blir spredningen av FoU-resultater mindre effektiv, og interessen og engasjementet for forskningsarbeidet blant ledere og fagpersoner i den enkelte bedrift blir begrenset. Fra andre bransjer har en god erfaring med å ta dyktige forskere med ut på lokale møter for å presentere forskningsresultater. Det oppleves som nyttig og utviklende for folk i næringen, og for forskerne er det viktig å få direkte tilbakemeldinger og innspill fra fagpersoner i bransjen.
 
For å mobilisere til større deltagelse fra enkeltbedriftene planlegges det et opplegg med regionale formidlingsmøter der bedriftene har mulighet til å stille med ledelsen, nøkkelpersonell og andre ansatte. Programmet for de ulike regionsmøtene vil planlegges sammen med bedriftene.
 
Det planlegges i første omgang 3 regionale formidlingsmøter i Båtsfjord, Hammerfest og Myre. På møtene deltar det 2 forskere, samt prosjektleder for Fagruppe for filet-hvitfisk.

Diverse forskningsformidling
Faggruppen vil ellers arbeide aktivt mot fagpressen for å spre informasjon om resultater fra aktuelle FoU-prosjekter til hele næringen. Det vil bl.a. arbeides mot Fisk Industri & Marked (en del av bladet Matindustrien), og Fiskeribladet. I tillegg vil manbruke hjemmesidene til FHL og FHF.
Prosjektet er i sin helhet formidling.
keyboard_arrow_up