Prosjektnummer
Automatisk telling, måling og veiing av levende torsk: Vurdering av teknologi for godkjenning ved kjøp og salg
-
Sluttrapport: Automatisk telling, måling og veiing av levende torsk - vurdering av teknologi for godkjenning ved kjøp og salg
Nofima-rapport 9/2012. Av Ronny Jakobsen, Tor H. Evensen, Bjørn-Steinar Sæther, Bjørnar Isaksen, Odd-Børre Humborstad og Kjell Midling.
Det er knyttet en rekke utfordringer til måling av levende villfisk (her i første rekke torsk). I motsetning til oppdrettsfisk vil villfisk variere mye i kondisjon og størrelse, levende fisk vil ikke komme i jevn strøm gjennom optiske målere og fiskens tetthet vil også variere (forskjellig grad av svømmeblære-fylling).
Metodene som vil gjøre vekstfastsettelsen bedre når det gjelder velferd og kvalitet, baserer seg på optiske system eller endringer i ledeevne (konduktivitet). Den nye havressursloven som trer i kraft ved årsskiftet 2008/2009 innebærer en oppmykning av tidligere krav med hensyn til veiing og man åpner for å kunne godkjenne nye metoder.
Systemene som skal godkjennes må ha en nøyaktighet innenfor 1 % ved kjøp og salg, mens man ved kvoteavregning (ressursavregning) kan akseptere inntil 3 %. Dokumentasjonen som beskrives her søkes gjennomført i forbindelse med andre prosjektaktiviteter for å redusere kostnadene (i første rekke “Evaluering av pumper” og “Optimal føringskapasitet”).
Delmål
2. Å etablere et faglig grunnlag for eventuell godkjenning.
3. Å gjennomføre en prosess i samarbeid med forvaltningen og næringens organisasjoner, som leder fram til eventuell godkjenning av egnede telle- og veiesystem.
Aktørene innen fangstbasert akvakultur har i mange år etterlyst objektiv, pålitelig og godkjent teknologi for omsetning av levende torsk. Dagens metoder er veiing i håv (bomvekt) eller nye metoder levert av AquaScan, Flatsetsund og MMC Tendos (CMR) som alle gir estimat av størrelse og registrering av antall.
For alle systemer må det tas sløyeprøver for å få en korrekt omregningsfaktor. Det mangler imidlertid resultater nok fra godt kontrollerte evalueringer av tilgjengelig teknologi til at Justervesenet kan vurdere og godkjenne metodene. Dette prosjektet vil teste de tre tilgjengelige metodene i nært samarbeid med Fiskeridirektoratet, Justervesenet, Norges Råfisklag, Havforskningsinstituttet og representanter for selger (for eksempel M/K Kloegga og M/K Slettholmen) og kjøper (for eksempel Tobøfisk as).
Bedriftene CMR, AquaScan og Flatsetsund bekrefter at de vil være tilstede under forsøkene og sørge for at teknologien (innstillinger og algoritmer) er oppdatert og fungerer optimalt.
Leder for styringsgruppen er Charles Ingebrigtsen fra Norges Råfisklag.
-
Sluttrapport: Automatisk telling, måling og veiing av levende torsk - vurdering av teknologi for godkjenning ved kjøp og salg
Nofima-rapport 9/2012. Av Ronny Jakobsen, Tor H. Evensen, Bjørn-Steinar Sæther, Bjørnar Isaksen, Odd-Børre Humborstad og Kjell Midling.