Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

443163

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 443163
Status: Avsluttet
Startdato: 21.05.2005
Sluttdato: 31.03.2006

Forsøk med vannmåling av saltfisk

​Vannmåling med skanner på klippfisk som har vært gjennom to ulike tørkesystemer
​• Et system skreddersydd for online-måling av vanninnhold i klippfisk er utviklet. Måleprinsippet er basert på kontaktfri interaktans nærinfrarød linjeskanning.
• Prototypen er basert på en norsk skanner fra Titech Visionsort. Prototypen må videreutvikles noe for å kunne brukes kommersielt. Systemet er patentert.
• Systemet kan måle minst én fisk per sekund, og estimerer gjennomsnittlig vanninnhold i klippfisk med en nøyaktighet ned mot 0,8 % (0,8 % for torsk, 1,5 % for sei)
• Etter at prosjektet var avsluttet ble bedriften QVision etablert, og den videreutviklede skanneren markedsføres under navnet QMonitor (bilde).

Resulatet med bruk av nær-infrarød (NIR)-skanner på måling av vanninnhold i salt- og klippfisk er lovende. Vanninnhold i hel salt- og klippfisk målt med NIR-sanner på 65 klippfisk og 100 saltfisk kunne predikteres med en nøyaktighet på rundt 0,6–0,8 %- poeng.

Arnt Olav Aarseth koordinerte prosjektet. Han var leder av Bacalao Forum, et fagforum for saltfisk- og klippfiskindustrien i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL).

Å utvikle et instrumentelt system for online vannmåling i klippfisk.

​• Å øke lønnsomheten gjennom redusert behov for manuell arbeidskraft.
• Å øke kvalitetskontrollen.

​I forbindelse med et prosjekt på tørketeknologi hvor to ulike tørkesystemer skal vurderes, skal det måles vanninnhold i flest mulig fisk før og etter tørking. Dette for å få mer informasjon om tørkeeffektiviteten til de to tørkene. Vannmålingen av klippfisk skal gjøres ved hjelp av en skanner, som er utviklet av SINTEF IKT og Matforsk i samarbeid med Bacalao Forum (fagforum for saltfisk- og klippfiskindustrien i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL)).

Prosjektet inngår i tiltakspakken for salt- og klippfisk 2005, og er forankret i Bacalao Forum ved dets leder Arnt Olav Aarseth.
​Det planlegges formidling gjennom faglig sluttrapport, 2‐3 presentasjoner i Bacalaoforum seminarer og demonstrasjon av prototyp i Ålesund, 11. mai 2004.
keyboard_arrow_up