Til innholdet

Prosjektnummer

423074

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 423074
Status: Avsluttet
Startdato: 26.10.2009
Sluttdato: 30.11.2010

Temperaturstyring fra fangst til marked

Prosjektet er gjennomført i henhold til målsetninger, og alle 4 delprosjekter er gjennomført og rapportert:

Del 1: Forberedende arbeid.
Del 2: Kjøling og lagring ombord på tråler.
Del 3: Temperaturstyring i mellomlagring og bearbeiding.
Del 4: Demonstrasjonsforsøk og kompetanseutvikling.

Nærmere om del 4: Demonstrasjonsforsøk og kompetanseutvikling.
Demonstrasjonsforsøk
I løpet av prosjektperioden har man testet mange forhold rundt superkjøling og vist at man ved riktig temperatur behandling er i stand til å oppnå forlenget holdbarhet og bedre utbytte enn dagens tradisjonelle linjer. Aker Seafood, som har vært en sentral samarbeidsbedrift i dette prosjektet har installert en superkjølings linje ved sin fabrikk i Stamsund.

Prosjektet har gjennomført del 4 i prosjektplanen som en test/dokumentasjon av den installerte linjen, inkludert holdbarhet i distribusjon av superkjølte produkter i en (simulert) kjølekjede. Konklusjonen fra demonstrasjonsforsøket var positiv i forhold til høyere andel loins og tails på tidligere problemråstoff. En test med loins til Frankrike viste at man ved ubrutt kjølekjede kan sende fisk uten is i isopor esker. Resultatene fra forsøket er beskrevet i en teknisk rapport fra SINTEF Energi AS med tittelen ”Vurdering av superkjølingslinje hos Aker Seafood Stamsund”.

Kompetanseutvikling
Det er utarbeidet en brosjyre som oppsummerer resultatene fra prosjektet. Brosjyren er formidlet gjennom FHFs nettside, og den er videre sendt ut til aktuelle bedrifter.

Rapporter/artikler utarbeidet i prosjektet
Nordtvedt T. S. (2006). Superkjøling av fisk. Notat, SINTEF Energiforskning, desember 2006.

Nordtvedt T. S (2009). Superkjøling av fisk, en litteraturstudie og prosjektoversikt. Teknisk rapport, SINTEF Energiforskning, mars 2009

Akse L. (2007). Sammendrag av tidligere forsøk hos Fiskeriforskning. Arbeidsnotat, Fiskeriforskning, februar 2007.

Hardarson V., Akse L. (2007). Rairo”- kuldeteknisk status. Teknisk Rapport (konf.), SINTEF Energiforskning, februar 2007.

Akse L. (2007). Registreringer og målinger i dagens filetlinje hos Aker Seafoods i Hammerfest. Arbeidsnotat (konf.), Fiskeriforskning, februar 2007.

Joensen S., Hardarson V., Olsen J. V. (2007). Test av filetlinja til Skaginn. Rapport (konf.), Fiskeriforskning, januar 2007.

Nordtvedt T. S. (2007). Tokt med tråleren Jergul i perioden 18.–26.04.07. Arbeidsnotat, SINTEF Energiforskning, april 2007.

Nordtvedt T. S. (2007). Tokt med tråleren Doggi i perioden 03.–12.12.07. Arbeidsnotat, SINTEF Energiforskning, mars 2008.

Nordtvedt T. S. Temperaturstyring av fangst fra trålere. Teknisk rapport, SINTEF Energiforskning, mars 2009

Akse L., Joensen S., Tobiassen T., Hardarson V. (2008). Utblødning av torsk i kjølt sjøvann (RSW); vanntemperatur, utblødningstid og utblødningsgrad. Rapport 26/2008 Nofima Marin.

Akse L., Nordtvedt T. S., Joensen S. (2007). Superkjøling av råstoff (hyse) før filetering og skinning; effekt på filetspalting, utbytte og temperatur. Rapport 23/2007, Fiskeriforskning desember 2007.

Forsøk på Island (Dalvik) januar/februar 2009 (Aker, SINTEF , Matis, Nofima). Resultater presentert for styringsgruppen i Filetforum, Tromsø 5.-6. februar 2009.

Walnum, Harald T. (2009). Results, experiment on superchilled saithe. Memo SINTEF Energi AS.

Stevik, A. et al. “Superchilling in automated processing of fresh food!”. Submitted to Journal of food engineering. 2009

Nordtvedt T. S., Stevik A. Test av superkjølingslinje for filet produksjon - Oppsummering. Teknisk Rapport SINTEF Energi AS, august 2009.

Walnum H. T., Nordtvedt T. S., Akse L., Joensen S., Heia K. Vurdering av superkjølingslinje hos Aker Seafood Stamsund. Teknisk Rapport SINTEF Energi AS, mars 2010.

Annen formidling
Det er utarbeidet en brosjyre som oppsummerer resultatene fra prosjektet. Brosjyren er presentert på nettsiden til FHF, og er videre sendt ut til aktuelle bedrifter.

Gjennom prosjektet er det utarbeidet to faktaark:
• “Kald hyse gir bedre filetkvalitet”
• “Kjøling ombord i ferskfisktrålere”

Forskere fra SINTEF og Nofima har videre deltatt med presentasjoner av prosjektresultater på flere samlinger i Faggruppe hvitfisk.

Superkjøling defineres vanligvis som lagring ved temperaturer like under frysepunktet for varen. Ved superkjøling av fisk vil det dannes iskrystaller i muskelvevet slik at en har en delvis (partiell) frysing av produktet. Noen klare fordeler med dette er lavere temperatur som reduserer kvalitetsnedsettende prosesser og forlenger holdbarheten. Superkjøling kan imidlertid også gi noen av frysingens negative effekter avhengig av kjøletemperatur, frysehastighet, dannelse av iskrystaller, mv.
 
Superkjøling er også magasinering av kulde i produktet, som bidrar til å opprettholde stabilt lav temperatur selv om omgivelsestemperaturen øker. Under distribusjon av fersk fisk med lav holdbarhet og usikker kuldekjede benyttes ofte is som et kuldemagasin som sendes med produktene. Dette gir ekstra vekt, som vanligvis utgjør 30–50 % av varens vekt. I superkjølte produkter er kuldemagasinet plassert inne i produktet, som dermed kan distribueres uten ekstra is i emballasjen. Dette bidrar til reduserte transportkostnader gjennom økt andel nyttelast.
 
Superkjøling av fisk anvendes i dag særlig innenfor to hovedområder. Nedkjøling er en treg prosess som kan effektiviseres ved å bruke kjøletemperaturer under frysepunktet for varen. Da fryses overflaten med utjevning av temperaturen på lager etterpå. Magasinering av en så betydelig kuldemengde må utføres med riktig metodikk og teknologi, særlig for å unngå problem med frysing.
 
En annen anvendelse av superkjøling er for å øke utbytte og kvalitet under videreforedling av fisk. Både kontrollerte forsøk og industrierfaringer med tint pelagisk fisk (makrell og sild) har vist at temperaturen i råstoffet gjennom kritiske enhetsoperasjoner er viktig. Riktig temperering av slikt råstoff før innmating i filetmaskinen gir bedre resultat under skjæring og skinning, særlig med hensyn til redusert filetspalting.
 
Spaltet og løs filet er også det som i størst grad begrenser muligheten for å anvende kjølt råstoff av hyse, torsk og sei til produksjon av høykvalitets ferske filetprodukter. Tidligere forsøk har vist at filetering og skinning er de enhetsoperasjonene som i størst grad bidrar til å ødelegge filetene på denne måten.
• Å forbedre kvaliteten på ferske filetprodukter av hvitfisk og å øke andelen av kjølt råstoff (hyse, torsk og sei) som har en kvalitet som gjør det anvendelig til lønnsom produksjon av ferske produkter. 
• Å optimalisere kjølekjeden fra fangst om bord på tråler til skiping av kjølte filetprodukter til kunder i markedet (råstoff, halvfabrikata, sluttprodukter). Superkjøling er viet spesiell oppmerksomhet med hensyn til egnethet i ulike trinn i kjeden fra fangst til marked.
 
Delmål
• Å klarlegge industriell status og FoU-status samt videreutvikle og koordinere metoder mellom partnere.
• Å utvikle kunnskap og utnyttelse av metoder og teknologi for effektiv sortering, rask og kontrollert nedkjøling og optimal lagring for fisk om bord.
• Å kartlegge hvilke faktorer som har størst innflytelse på utbytte, kvalitet og produktivitet under prosessering (torsk, hyse og sei).
• Å undersøke hvorvidt nye online målemetoder for temperatur og isinnhold kan utnyttes for dokumentasjon og prosesstyring.
• Å optimalisere eksisterende utstyr og prosesser for styring av produkttemperatur.
• Å utveksle kunnskap og bygge opp gjensidig kompetanse mellom industri og FoU-miljø.
 
Prosjektplanen er delt i 4 deler (se Gjennomføring nedenfor) Målsettingen i den gjenstående del 4 er å dokumentere – gjennom testing og dokumentasjon – at superkjøling gir en kvalitetsmessig gevinst.

Utnyttelse av vår posisjon som leverandør av ferske fiskeprodukter er den viktigste fortrinn for norske filetbedrifter. Sikring av kvalitet i hele verdikjeden har høy prioritet og vil bidra til at en kan utnytte en større andel av råstoffet til ferske produkter. Verdien av ferske produkter er betydelig høyere enn tilsvarende fryste stykningsdeler. Ved å øke andelen ferske produkter, vil det gi en vesentlig bedring av bedriftenes lønnsomhet og sikre arbeidsplasser langs kysten.

Kontroll med temperatur har vist seg å være avgjørende for å sikre kvalitet av ferske produkter. I dette prosjektet skal det fremskaffes kunnskap og demonstreres fremgangsmåter for kontroll av temperatur som vil gi bedriftene et betydelig løft kvalitetsmessig.

Del 4 av prosjektet vil gjennom testing av superkjølingslinje og holdbarhet i distribusjon av superkjølte produkter i en simulert kjølekjede kunne dokumentere at man kan få forbedret kvalitet på ferske filetprodukter av hvitfisk. Samtidig vil man kunne gi innspill til bedriften i Stamsund og andre filetbedrifter om forhold som har forbedringspotensial.

Prosjektplanen er delt inn i 4 deler, der tre av delene nå er fullført og rapportert:
Del 1: Forberedende arbeid (utført og rapportert)
Del 2: Kjøling og lagring om bord på tråler (utført og rapportert)
Del 3: Temperaturstyring i mellomlagring og bearbeiding (utført og rapportert)
Del 4: Demonstrasjonsforsøk og kompetanseutvikling (utføres høsten 2009).

I løpet av prosjektperioden har man testet mange forhold rundt superkjøling og vist at man ved riktig temperaturbehandling er i stand til å oppnå forlenget holdbarhet og bedre utbytte enn dagens tradisjonelle linjer. Aker Seafood, som har vært en sentral samarbeidsbedrift i dette prosjektet har besluttet å installere en superkjølingslinje ved sin fabrikk i Stamsund. 

Del 4. Fullskala forsøkt superkjøling Aker Seafood Stamsund AS
I forbindelse med dette arbeidet vil prosjektet gjennomføre del 4 i prosjektplanen som en test/dokumentasjon av den installerte linjen, inkludert holdbarhet i distribusjon av superkjølte produkter i en (simulert) kjølekjede.

Det som i hovedtrekk skal testes i del 4 omfatter:
• temperatur
• utbytte og kvalitet
• holdbarhet

Videre vil en se på hvorledes enkeltoperasjoner i linjen fungerer sammen med hensyn til optimal prosessflyt. Det vil også bli gjennomført tester for enkeltoperasjoner i linjen. Det blir også viktig at det gjøres en vurdering av hvordan linjen henger sammen, dvs. hvor mange folk er nødt til å være tilstede for å operere linjen. 

Det vil også bli gjennomført holdbarhetstester av de ferdige pakkede produktene, avhengig av emballering og temperaturregime (simulert) frem til kunde.

Prosjektet er i regi av Filetforum, ved Kristian Prytz frem til høsten 2009. SINTEF Energiforskning og Nofima (opprinnelig Fiskeriforskning) har i samarbeid ansvar for FoU-virksomheten i prosjektet. Fra høsten 2009 er det Frank Jakobsen som er prosjektleder på vegne av FHF.

Resultatene fra prosjektet vil bli formidlet gjennom rapporter som blir sendt ut til de deltagende næringsaktørene, og som blir formidlet gjennom FHF sin hjemmeside. Det legges også opp til å spre informasjon fra prosjektet gjennom fiskeripressen: Fisk industri og marked og FiskeribladetFiskaren.
keyboard_arrow_up