Til innholdet

Prosjektnummer

901853

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901853
Status: Pågår
Startdato: 15.06.2023
Sluttdato: 01.07.2025

Realisering av potensialet i sensordata for forbedret effektivitet og fiskevelferd (Salmosense)

​Oppdrettsnæringen er avhengig av en stor andel fagpersoner med kompletterende ekspertise. Det å kunne gi disse fagpersonene verktøy som gjør at de kan arbeide effektivt i hverdagen har høy nytteverdi. I landbasert oppdrett er behovet for kompletterende ekspertise enda viktigere, da man også må opprettholde og drifte et prosessanlegg på biologiens premisser. Målsetningen i prosjektet er å tilgjengeliggjøre store mengder data til oppdretters fagfolk. Dette vil danne fundamentet for forbedringer og optimaliseringer som bidrar til økt lønnsomhet gjennom reduserte kostnader og bedre kvalitet ved at fagfolk selv kan arbeide, ta lærdom av og aksjonere på informasjon fra produksjonen.

I løpet av det siste året har Salmon Evolution arbeidet for å identifisere og implementere måter å samle inn, organisere, og lagre relevante data for produksjonen. Det er mer enn 1000 målepunkter knyttet til hvert av fiskekarene til anlegget. I tillegg flyttes og sorteres fisk i flere omganger i både settefiskanlegg og matfiskanlegg. Av den grunn er det krevende for fagfolk å forholde seg til, og arbeide med dette, uten tilpassede verktøy. Disse dataene skal samles, organiseres og tilgjengeliggjøres gjennom prosjektperioden. Arbeidet er i en tidlig fase, men Clarify er nå valgt som primær portal for lagring og tilgjengeliggjøring av sensordata.
 
Clarify er en skyplattform som samler og tilgjengeliggjør alle operasjonelle data fra sensorer og kontrollsystemer (OT) for menneskelig og maskinell analyse. Clarify håndterer strømmende data fra et stort antall kilder, med datamodeller som gjør det mulig å knytte relasjoner mellom de ulike kildene, med verktøy for visualisering og anvendt maskinlæring.
 
Prosjektet vil konsentrere oppmerksomheten om å muliggjøre bruk av sensordata fra produksjon. Sensordata defineres her som informasjon samlet inn fra elektroniske sensorer og kontrollsystemer som monitorerer og regulerer fysiske egenskaper som temperaturer, nivåer, vannkvalitet, ulike forbrukere og andre forhold i produksjonen. Denne informasjon hentes fra ulike systemer. Dette kan være utfordrende på grunn av store datamengder, varierte formater og mangelen på standardisering. Dessuten kan datakvaliteten være dårlig og inneholde feil, av den grunn kreves en “vask” av dataene før de kan benyttes til videre analyser/beslutningsstøtte,
​Hovedmål
Å samle, vaske, organisere og lagre sensordata fra et bredt spekter av datakilder, og tilgjengeliggjøre disse effektivt til fagfolk med ulike behov; fra driftspersonell som har behov for et nøyaktig øyeblikksbilde av fiskevelferd til administrasjonspersonell som har behov for å gjøre avanserte analyser på historiske data og på tvers av datakilder. Arbeidsmetoden og fremgangsmåten til deltakerne i prosjektet skal dokumenteres og formidles til bransjen.

Delmål
1. Å utarbeide dataoversikt og oversikt over ventede bruksområder
• Utarbeide en oversikt over tilgjengelige datakilder, hvilket kjernesystem de tilhører, og i hvilket format de kommer i.
• Oppsummere status på digitalisering og lagring av data i et varmekart (heat-map) som flagger hvilke data som ikke blir lagret eller er vanskelig å digitalisere.
• Etablere en plan for hvordan registering, vask, lagring og bruk av de ulike datakildene skal muliggjøres. Dette inkluderer en oversikt over hvordan data skal kunne brukes i sammenheng.
 
2. Å foreta innsamling, vask og lagring av data
• Automatisk innsamling av prosessdata, manuelt registrerte data og fiskehelsedata fra undersøkelser samles inn og lagres. I tråd med hovedmålet i prosjektet er førsteprioriteringen å samle og tilrettelegge sensordata for bruk. Det utarbeides en rapport med detaljerte beskrivelser om hvordan tilgang til ulike datakilder er oppnådd.
• Funksjonalitet etableres for kontinuerlig overvåkning av datainngang, og for å gi administrasjonspersonell varsling om dårlig datakvalitet eller manglende data.
 
3. Å tilgjengeliggjøre informasjon fra sensordata
• Varsling av hendelser til driftspersonell med bakgrunn i en eller flere sensordatakilder.
• Visualisere sensordata for fiskegrupper.
• Konfigurerbare dashboard på kontrollrom som løpende presenterer sensordata, hendelser, moduser og estimerte verdier basert på sensordata.
• Eksportering av strukturerte og aggregerte data til eksterne system gjennom Clarify sitt API.
• Toveis integrasjon og konfigurasjon av dette som muliggjør automatisk rapportering av f.eks. vannkvalitetsinformasjon fra sensordata til Fishtalk.
 
4. Å gi en funksjonsbeskrivelse av løsningen og kommunisere denne
• Gi en “funksjonsbeskrivelse” av løsning og beskrive status etter endt prosjekt, samt plan for videre arbeid. Formålet er å vise hvilke resultater som er oppnådd og gi andre oppdrettere en rettesnor når de selv skal gjøre en lignende øvelse.
• Beskrive hvordan den samlede løsningen fungerer, hva den åpner for, hvilke begrensninger ser man, og hva som gjenstår.
• Så langt det lar seg gjøre dokumentere effekt på fiskevelferd, lønnsomhet og bærekraft
Prosjektet forventes å få generisk nytteverdi og gevinst for næringen på flere områder gjennom de resultatene og erfaringene som høstes ved henholdsvis Salmon Evolution og Clarify. Forventet nytteverdi nedenfor er derfor basert på vurderingene som er gjort av de to selskapene ved prosjektstart:​

Nytteverdi for Salmon Evolution
1. Kalkulert nytteverdi
Betydelig økt effektivitet i arbeidshverdagen til fagpersoner, som får kortere vei fra data til beslutning. Nøyaktig kalkulasjon av nytteverdi er vanskelig, men følgende forventes:
• bedret fiskevelferd, bedre vekst og mindre utgang kan for eksempel endre biologisk fôrfaktor fra 1,05 til 0,95 noe som innebærer 10 % reduksjon i fôrkostnadene.
• prosjektet muliggjør optimalisert utnyttelse av anlegg og kar, hvor 1% bedre utnyttelse av kapasitet representerer 1,5 % økt årlig slaktevolum.

2. Lønnsomhet
Økt lønnsomhet ventes både gjennom reduserte kostnader og økte inntekter.

3. Kvalitet
Eventuelle årsakssammenhenger til kvalitetsreduksjon kan med godt datagrunnlag beskrives, og drift justeres for å optimalisere/styre produktkvalitet inn mot ønskede nivåer.

4. Kapasitet
Prosjektet gir fagpersoner bedre muligheter til å optimalisere produksjonen i henhold til produksjonsplaner.

5. HMS
• Tilgjengeliggjøring av data gir ansatte mer informasjon og slik bedre kontroll over arbeidshverdagen, som bidrar til økt tilfredshet.
• God kontroll på hvordan utstyr driftes, reduserer muligheten for overbelastning og uønskede hendelser.

6. Miljøeffekt
Landbasert produksjon er energikrevende, optimalisert utnyttelse av kapasitet viktig. Prosjektet muliggjør overvåkning av innsatsfaktorer, utslipp og forbrukstall.
 
Nytteverdi for Clarify
Nye dataverktøy og funksjonalitet med dokumentert kundeverdi gir raskere kommersiell vekst og sterkere/unikt verdiforslag til kunder både på sjø og land. Med vesentlig økt markedspotensiale for Clarify. For øvrig forventes:
Økt verdi og kvalitet på datasett som samles i Clarify muliggjør nye verktøy og analyser knyttet til fiskevekst og velferd. Dette har potensielt svært høy verdi for både oppdretter og Clarify.
Bedre integrasjoner til andre systemer og økt datakvalitet er en fordel for alle aktører i “data-økosystemet”. Mindre tid brukt på integrasjoner, vedlikehold og datavasking vil bidra til vesentlig produktivtetsgevinst for utviklere, dataanalytiker og beslutningstagere.
Dokumentert verdi på data/verktøy sammen med Salmon Evolution vil gjøre kommersiell vekst og salg enklere som et “utstillingsvindu” for nye kunder.
Prosjektet gjennomføres med følgende arbeidspakker (AP-er) og tilhørende aktiviteter:

AP1: Dataoversikt og ventede bruksområder  
Aktivitet 1.1 Dataoversikt og ventede bruksområder 
Det skal lages en beskrivelse av alle tilgjengelige datakilder. Videre skal en plan utformes for hvordan disse dataene registreres, vaskes, lagres og benyttes senere. For driftsdata som fôring, røkting og lignende er dette en relativt enklere prosess enn for sensordata, med fortløpende automatisert registrering. En nødvendighet for å kunne gjøre spesialiserte analyser er muligheten for tilpasset oppløsning av sensordata og biologisk forankret spredningsmål for slike registreringer.

AP2: Innsamling, vask og lagring av data
Aktivitet 2.1 Automatisk innsamling av data til Clarify 
Salmon Evolution skal i denne aktiviteten knytte seg opp til flere datakilder fra underleverandører i matfisk og settefiskanlegg. Dette gjelder bla. fôrings-, lys-, slam-, oksygen- og kamera-system. 

Aktivitet 2.2 Detaljert beskrivelse for tilgang til datakilder
Arbeidet og rammeverket som muliggjør effektiv lagring av data inn i Clarify skal beskrives i en rapport. Målsetningen er å beskrive en standard metode for tilgjengeliggjøring av produksjonsdata til fagpersoner internt i Salmon Evolution, men også dele erfaringene med andre aktører i næringen. Arbeidet ledes av Salmon Evolution med rådgiving fra Clarify. 

Aktivitet 2.3 Overvåkningsteknologi for datahelse 
For å overvåke datahelsen og -kvalitet skal følgende gjøres:
• Det skal utarbeides en objektiv datakvalitetsindeks som klassifiserer og følger hvert sensordatasignal.
• Det utvikles et administrativt dashboard for sanntid visualisering av kvalitetsparametere for hver integrasjon.
• Funksjonalitet i Clarify for automatisk varsling ved utfall av data og redusert kvalitet på datainngangen. 

AP3: Tilgjengeliggjøring av informasjon fra sensordata
Aktivitet 3.1 Varsling av hendelser til driftspersonell
Hos Salmon Evolution er alle driftskritiske alarmer og hendelser direkte tilknyttet vaktordning med gitt responstid, men dette gjelder kun et fåtall kritiske situasjoner. For mindre kritiske, men individuelt viktige hendelser finnes det i dag ingen gode løsninger. Dette adresseres i denne aktiviteten: 
• Det skal utvikles et brukergrensesnitt i Clarify som muliggjør brukerstyrt konfigurering av hendelser og alarmer fra sensordata.
• Utvikling av algoritme for fortløpende deteksjon av “fingeravtrykk” i innkommende sensordata.
• Lagring av hendelser i Clarify sin database for fremtidig bruk.
• Videreutvikling av tidsseriemodul for å vise når hendelser inntreffer.

En viktig avgrensning av denne aktiviteten er at detekterte hendelsene ikke kan være driftskritiske da håndtering av slikehendelser har mye høyere krav til robusthet og oppetid enn det som ligger til grunn her. Aktiviteten ledes av Clarify i samarbeid med personell hos Salmon Evolution.

Aktivitet 3.2 Tidslinjer som følger fiskegrupper
Med ny sensorikk og automasjon er det store datamengder som potensielt kan brukes for å analysere og sammenligne forskjellige fiskegruppers prestasjon gjennom hele produksjonsprosessen. Et komplett uavbrutt datasett er grunnlaget for å finne rotårsaker til problemer som melaninflekker, deformasjon, dødelighet, etc. fra settefisk til slakt. En stor teknisk utfordring som må løses for å få dette til er å koble informasjon om fiskegruppenes flyttinger, splittinger, etc. som finnes i Fishtalk, med den høyoppløselige sensordataen som eksisterer i andre siloer.

Aktivitet 3.3 Konfigurerbare dashboard på kontrollrom
Det skal løpende presenteres sammenstilt informasjon over fiskevelferd og drift på kontrollrom hos Salmon Evolution. Dette gir driftspersonell en oversikt over status, men også hvilke fiskekar det bør sees nærmere på. I situasjoner hvor fiskevelferden forverres skal dashboardet gi løpende informasjon om situasjonen. Arbeidet deles opp i tre delaktiviteter:
Aktivitet 3.3.1 Brukergenererte beregninger på sensordata
Aktivitet 3.3.2 Automatisk klassifisering av tidsperioder   
Aktivitet 3.3.3 Dashboard 
Aktivitet 3.3.4 Tilgjengeliggjøring av informasjon til eksterne systemer 

AP4: Kommunikasjon og funksjonsbeskrivelse av løsning 
Aktivitet 4.1 Kommunikasjon og funksjonsbeskrivelse av løsning 
Resultatet fra denne arbeidspakken oppsummerer prosjektet. Resultatene og funksjonene som er kommet av arbeidet med prosjektet dokumenteres sammen med en verifikasjon av status på dataorganiseringen. Målsetningen med arbeidspakken er å vise hvordan de utviklede funksjonene og dataorganiseringen fungerer i praksis. Det tydelig belyser hvilke begrensninger den valgte dataorganiseringen eventuelt gir og forslag til forbedringer. Arbeidet har som mål å gi andre oppdrettere en rettesnor til når de skal gjennomføre en lignende øvelse. Resultater oppsummeres i en rapport.
​En video eller flere videoer som dokumenterer/demonstrerer prosjektets verdi og teknologi vil spilles inn og tilgjengeliggjøres i begge selskapers sosiale kanaler og nettsider, løpende gjennom prosjektperioden. Partene ønsker å dele kunnskap om prosjektet, resultater, beste praksis, etc. på konferanser og messer som Aqua Nor, Tekmar, og lignende. Både for operativt og teknisk personell. Clarify vil tilgjengeliggjøre teknisk dokumentasjon og guider for utviklere på docs.clarify.io, i tillegg til på blogg og i andre sosiale kanaler.
keyboard_arrow_up