Prosjektnummer
Nytt utstyr og metoder for lysfiske med not: Forprosjekt
Sammendrag av resultater fra prosjektets faglige sluttrapport
Det er stor sannsynlighet for at man kan lykkes med utvikling av en lysbøye. Forutsetningen er at man begynner med biologien for å få en bedre forståelse av hvilke egenskaper lyset har som gjør at fisken tiltrekkes av det. Teknologisk er det trolig overkommelige utfordringer i det å bygge lys med rett bølgelengde og intensitet, gitt at man kjenner disse.
LED vil redusere energiforbruket. Samlet sett er fordelene av å kunne ta med bøye om bord på fiskefartøy så store at det vurderes som viktig å få videreført prosjektet. LED- og gasslys som ble undersøkt har ulik bølgelengdesammensetning mht. intensitet. Det var relativt stor forskjell i målt intensitet på lysene og området hvor nærliggende arter er mest sensitive.
Spektralsensitivitet og hvordan dette korresponderer med atferdsreaksjoner for våre arter bør undersøkes nærmere.
Før man begynner å bygge bøyer, bør ulike lys testes under fiske på eksisterende lysfartøy. Protokoll for videre arbeid er utviklet av en Det internasjonale rådet for havforskning (ICES)-gruppe på kunstig lys i fiskeriene. Anbefalingene herfra bør følges (ICES 2012). Samarbeid og informasjonsutveksling med utenlandske miljøer som jobber med tilsvarende problemstillinger på lyssiden bør styrkes.
-
Sluttapport: Utvikling av lysbøye for lysfiske etter pelagiske arter med not
Havforskningsinstituttet. Rapport nr. 30-2016. Av Odd-Børre Humborstad, Mike Breen, Jostein Saltskår, Bjørn Totland, Anne Christine Utne-Palm og Jan Tore Øvredal.
En utfordring som er sentralt for dette prosjektet er at det er lite eller ingen utvikling i retning av fornyelse av lysfiskebåtene: Det er derfor ønskelig å utvikle en lysbøye som erstatter dagens lysbåter.
For å utvikle en lysbøye vil det være behov for betydelig forsknings- og utviklingsarbeid og et forprosjekt vil være nødvendig for å sikre en kunnskapsinnhenting og god oppbygning for ett hovedprosjekt.
I perioden oktober–januar 2016 vil Havforskningsinstituttet delta i 2 dager på fiskefartøy fra Norsolund for lysmålinger av lys brukt i fiske i dag, alternativt vil lyskilder lånes av fartøy og målinger utføres på ett av Havforskningsinstituttets egne fartøy eller ved fasiliteter i Matre eller Austevoll. Prosjektet vil videre foreta identifisering, forespørsler og møter med aktuelle samarbeidspartnere innen lysteknologi og observasjonsmetodikk til ett hovedprosjekt. Innhenting av øvrig informasjon om lysfiske og litteraturgjennomgang vil foretas av prosjektgruppen og samarbeidspartner. Havforskningsinstituttet vil stå ansvarlig for utarbeiding av hovedprosjektbeskrivelse.
Innledningsvis ser man for seg en tredelt oppbygning som detaljeres i ett hovedprosjekt: (1) lysteknologi, (2) observasjonsmetodikk og (3) prototype lysbøye.
-
Sluttapport: Utvikling av lysbøye for lysfiske etter pelagiske arter med not
Havforskningsinstituttet. Rapport nr. 30-2016. Av Odd-Børre Humborstad, Mike Breen, Jostein Saltskår, Bjørn Totland, Anne Christine Utne-Palm og Jan Tore Øvredal.