Til innholdet

Prosjektnummer

900990

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900990
Status: Avsluttet
Startdato: 15.09.2014
Sluttdato: 20.04.2017

Posisjoneringsstudie for lakseprodukter

Sammendrag av resultater fra prosjektets faglige sluttrapport
Laksenæringen trenger å forstå posisjonene til lakseprodukter i konsumentenes hoder, også sammenlignet med andre proteiner, samt hvordan posisjoner har endret seg over tid. Videre er det behov for kunnskap om hvordan vurdering og kjøp av lakseprodukter påvirkes av deres plassering i dagligvarebutikker og produktpresentasjon.

Intervjuundersøkelser har vært sentralt i prosjektet i 2015 og 2017 med intervju av totalt over 8000 konsumenter i fire land – Frankrike, Tyskland, Storbritannia og USA. Spørreundersøkelsen gir kunnskap om konsumfrekvenser for lakseprodukter og kyllingprodukter, posisjoner til lakseprodukter og kjøttprodukter og konsumentenes matrelaterte livsstil. Basert på undersøkelsen er det gjort både deskriptive analyser og analyser basert på ulike typer regresjonsmodeller.

Fra de rike funnene i spørreundersøkelsen har forskerne bak studien valgt å fremheve følgende:
• Selv om det er variasjoner mellom landene fremstår kylling med den sterkeste posisjonen blant konsumentene når man sammenligner både i forhold til laks og annet kjøtt fra land, spesielt på lettvinthet, tilgjengelighet og verdi for pengene.
• Surveyen viser at i dimensjoner som smak, tilgjengelighet, lettvinthet, og helse har laks relativt sterke posisjoner i forhold til storfekjøtt og svinekjøtt.
• Både posisjonene til laks og konsumentenes matrelaterte livsstil påvirker konsumhyppighet og verdsetting av lakseprodukter. Dess svakere posisjon laksen har i dimensjoner som smak, tilgjengelighet, lettvinthet, helse, og verdi for pengene dess sjeldnere konsumeres den.
• Valg av produktform, informasjon om holdbarhet og plassering i butikkhyllene påvirker konsumentenes persepsjoner av ferske lakseprodukter og kjøp, og det er variasjoner mellom de fire landene. Men generelt ble laks som lå ferdig innpakket i hyller vurdert som mindre fersk, smakfull, trygg og helsebringende enn laks som lå i en mer tradisjonell fiskedisk.

Den kunnskapen som dette prosjektet gir har implikasjoner for næringens handlinger på flere områder: kommunikasjonen mot profesjonelle kjøpere og husholdninger, produktutvikling og distribusjon gjennom ulike kanaler. Man kan trolig også lære mye av den større og mer modne kyllingsektoren. Forhåpentlig kan næringen bruke kunnskap om husholdningenes persepsjoner om lakseprodukter og deres konkurrenter til tiltak som kan gi økte markedsandeler eller betalingsvilje.

Et spørsmål er arbeidsdelingen mellom generisk markedsføring av laks og selskapenes bygging av egne merkevarer gjennom kommunikasjon, produktutvikling og utvikling av distribusjon. Dette blir en viktig diskusjon framover, som også omfatter hvilke typer virkemidler i generisk markedsføring som kan gi størst effekt.

Generisk markedsføring og andre kollektive tiltak kan spille en viktig rolle for å styrke f.eks. konsumentenes persepsjoner av laksens helseeffekter. Samtidig vil en mer moden laksekategori kjennetegnes ved en økende grad av produktdifferensiering som kan bidra til å styrke laksens posisjon hos ulike segmenter av konsumenter med ulike behov og preferanser.

De siste fem årene har laks etablert en sterk posisjon sammenlignet med svin i hodene til konsumentene i Frankrike, Tyskland og Storbritannia. Men laks ligger fremdeles et stykke bak kylling, og en har ikke sett at laks har nærmet seg kylling de siste fem årene når det gjelder posisjon i konsumentenes hoder.

Det globale tilbudet av oppdrettslaks har stagnert de siste fem årene pga. en kombinasjon av biologiske og regulatoriske flaskehalser. I den samme perioden har lakseprisene økt, noe som impliserer positive skift i den underliggende etterspørselen etter laks. Det er grunn til å tro at den underliggende veksten i etterspørselen også delvis skyldes en kombinasjon av forbedret distribusjon og innovasjoner i konsumprodukter av laks. I de landene man har studert her gir økningen i posisjonene “tilgjengelighet” og “lettvinthet” for laks støtte for en slik påstand.

Veien videre for laks er delvis avhengig av næringens evne til å løse flaskehalser på produksjonssiden. Laks synes å ha etablert nokså robuste posisjoner hos konsumentene, og problemer på produksjonssiden med lakseparasitter og -sykdommer synes ikke å ha noen særlig effekt på konsumentenes persepsjoner av laks på helsesiden. Så lenge disse problemene ikke blir betydelig mer alvorlige og får tung mediedekning i konsumentlandene vil laks trolig beholde en sterk posisjon hos mange konsumenter. Global inntektsvekst i kombinasjon med videre innovasjoner i distribusjon og produkter til konsumentene vil trolig være faktorer som sikrer videre høye priser framover.

Denne type studier har vært etterspurt av laksenæringen og FHF valgte derfor, i samarbeid med Norges sjømatråd, å bidra med finansiering av arbeidet.
 
Forskerne viser tydelig, på basis av surveys med intervju av totalt over 8000 konsumenter i fire land – Frankrike, Tyskland, Storbritannia og USA i 2015 og 2017 – at laksenæringen kan øke konsumet eller betalingsviljen for laks dersom man kan styrke laksens posisjoner (gjennom tiltak i verdikjedene for sjømat på områder som promotering, produktutvikling og distribusjon). Dette omfatter bl.a. hvordan ferske lakseprodukter presenteres i butikkhyllene i dagligvarebutikker.
 
Resultatene er publisert på bred front: i bransjetidsskrifter i Norge, på konferanser nasjonalt og internasjonalt, samt i vitenskapelige tidsskrifter internasjonalt.
Laksenæringen har et udekket behov for å forstå posisjonen til næringens produkter hos konsumentene ute i markedene og hvordan disse endrer seg over tid. Det er behov for en analyse som er mer helhetlig og som gir rom for bedre sammenligningsmuligheter over tid og mellom land.

Det har tidligere blitt utført en posisjoneringsstudie finansiert av FHF for laks, torsk og sild som mer generiske produkter, men det er et behov for å forstå posisjonene til mer “smale” produktkategorier i ulike land og ulike produkter som kan være substitutter for disse.

Prosjektet bygger mye på teorier og metoder fra det FHF-finansierte prosjektet “Posisjoneringsstudie for norsk sjømat 2010–2012” (FHF-900545). Kunnskapsstatus fra dette sistnevnte prosjektet er dokumentert i sluttrapport og publikasjoner og annen formidling.
 
De innsamlede dataene bidrar fremdeles til forskning og ytterligere kunnskapsoppbygging, eksemplifisert ved Onozaka, Hansen og Sørvig (2014), samt at denne kunnskapen benyttes i næringsrettede foredrag og formidling, og i innspill til politikkutforming som i sjømatindustriutvalget.
Å gi kunnskap om posisjonene til lakseprodukter i viktige eksportmarkeder og hvilke underliggende forhold som forklarer posisjonene og laksekonsumet.

Delmål
1. Å gi kunnskap om utviklingen i posisjonene til laks som generisk produkt for de landene som var omfattet av det FHF-finansierte prosjektet “Posisjoneringsstudie for norsk sjømat 2010–2012” (FHF-900545), herunder de underliggende driverne for posisjonene.
2. Å gi kunnskap om ulikheter og likheter i posisjoner for ulike lakseprodukter og mellom ulike land, og de underliggende driverne for posisjonene og konsumet.
3. Å gi kunnskap om posisjoner og konsum for lakseprodukter sammenlignet med mulige substitutter fra sjø og land, samt de underliggende driverne for disse.
4. Å gi kunnskap om posisjoner og konsum til lakseprodukter og deres substitutter som kan bidra til tiltak i verdikjedene for lakseprodukter på områdene (1) markedsføring, (2) produktutvikling, (3) distribusjon og (4) pris.
5. Å utføre forskning om nye problemstillinger knyttet til prosjektets hovedmål i samråd med prosjektets styringsgruppe.
Resultater fra studien skal:
1) gi økt innsikt i driverne for konsum og prising av de utvalgte lakseproduktene.
2) gi bedre grunnlag for kommunikasjon med markeder og omgivelser, og spesielt tjene som verktøy i eksportørenes kommunikasjon med retail- og storhusholdningssektoren
3) gi grunnlag for tiltak i verdikjedene på områdene (a) markedsføring, (b) produktutvikling, (c) distribusjon og (d) prissetting.

Resultatene fra spørreundersøkelsen skal bidra til å styrke posisjonene og konsumet av lakseprodukter gjennom tiltak i verdikjedene for lakseprodukter på områdene (1) markedsføring, (2) produktutvikling og (3) distribusjon.
 
Markedsføring handler om å styrke posisjonene gjennom å kommunisere kvalitetene ved sjømatproduktene. Produktutvikling handler om å tilpasse produktenes egenskaper som smak, lettvinthet og sunnhet i forskjellige forbrukssituasjoner. Distribusjon handler mest direkte om å øke tilgjengeligheten og dermed styrke posisjonen i den dimensjonen, men vil indirekte også kunne påvirke andre posisjoner i konsumentenes bevissthet. Disse tiltakene må delvis iverksettes bredt av laksenæringen for å ha en signifikant og vedvarende effekt på posisjon og konsum, men noen tiltak kan iverksettes av individuelle selskap for å styrke deres produkter.

Dialogen med styringsgruppen/observatørgruppen underveis i prosjektet skal bidra til å sikre næringens nytteverdi.
De konkrete markedene er Frankrike, Tyskland, Storbritannia og USA. Lakseproduktenes posisjon måles i forhold til andre sjømatprodukter i samme kategori, samt i forhold til kyllingprodukter og eventuelt andre landbruksprodukter hvor det er relevant.

Da posisjoneringen og konkurransesituasjonen varierer for forskjellige lakseprodukter, vil analyser også gjennomføres for forskjellig produktkategorier som fersk, sushi og røykt.

Det bør presiseres at hvilke spesifikke lakseprodukter og substitutter som skal omfattes av studien og det endelige designet av studien vil være et resultat av en dialog mellom prosjektgruppen og styringsgruppen, samt observatører til styringsgruppen. Det er en betydelig kompetanse i styrings-/observatørgruppen som er helt nødvendig å trekke på for å sikre prosjektets kvalitet og nytteverdi for næringen.

I prosjektet skal det gjennomføres en omfattende web-basert spørreundersøkelse hvor trolig ca. 500 konsumenter i hvert av de utvalgte landene blir intervjuet. Designet av spørreskjemaet vil bli foretatt av prosjektgruppen i dialog med styrings-/observatørgruppen.

Prosjektet gjennomføres med følgende faser:
1. Design av spørreskjema med basis i skjema fra tidligere posisjoneringsstudie (2014).
2. Gjennomføring av spørreundersøkelse (ultimo 2014).
3. Analyser av dataene fra spørreundersøkelsen og formidling (2015).
4. Andre gangs gjennomføring av spørreundersøkelse med noe revidert spørreskjema (primo 2016).
5. Analyser av dataene fra spørreundersøkelsen og formidling, samt skriving av sluttrapport (2016).
Resultatene fra prosjektet formidles gjennom rapporter, presentasjoner for næring, artikler i bransjetidsskrift og vitenskapelige artikler.
keyboard_arrow_up