Prosjektnummer
Nigeria: Endringer i markedsforhold og produksjon av sjømat
De tre viktigste funnene
1. Nigeria er et meget viktig marked for tørrfisk fra Norge, og tørrfisk fra Norge er en viktig del av dietten for Igbo-folket som bor hovedsakelig i sør-østlige Nigeria. For tørrfisk er derfor avhengigheten gjensidig og bør gi grunnlag for langsiktig og stabilt økende handel. Verdi av det nigerianske markedet for tørrfisk kan sidestilles med det italienske markedet for tørrfisk. Vanlig tørrfisk er et dyrt produkt for den jevne nigerianer, og etterspørsel avhenger av kjøpekraften. Med forventet økt kjøpekraft vil etterspørselen forventes å øke. Det billigste produktet av tørrfisk, tørkede hoder, går så godt som utelukkende til Nigeria. Vi vet egentlig lite om konsummuligheter utenfor det tradisjonelle Igbo-området.
3. Det er stor grad av usikkerhet og risiko forbundet med handel med Nigeria. Den finansielle motpartusikkerhet for norske eksportører er nå liten fordi det nigerianske banksystemet fungerer godt opp mot de internasjonale betalingssystemene. Eksport er derfor enten betalt “in cash in advance” eller importører har troverdig bankgaranti (LC). Det dramatiske fallet i oljeprisen fra 2014 påvirker imidlertid tydelig Nigerias økonomi (medio 2015). Hittil har ikke den nigerianske valuta falt mye i forhold til norske kroner. Men det er klare tegn (i mai 2015) på at skatteinntektene er blitt redusert så mye at offentlig ansatte ikke alltid får lønn som avtalt. Det neste kan enten bli et verdifall i lokal valuta og/eller valutarasjonering for import eller økte tollkvoter på importvarer.
Generell uvitenhet om markeder og politiske forhold i landet er også et usikkerhetsmoment. Norske eksportører av fisk har ikke etablert egne selskaper i Nigeria og har generelt sett ikke egne ansatte i Nigeria. En kjenner sin økonomiske motpart i Nigeria, men man er lite orientert om andre relevante samfunnsforhold. Det finnes ikke noe overvåkingssystem som kan varsle om endringer i importkvoter, tollsatser og andre handelshindringer utover det som ambassaden evt. kan fange opp.
Det er av meget stor viktighet for norsk sjømatnæring at utenrikstjenestens gode arbeid på dette området gis høy prioritet fremover, og at ambassaden har tilstrekkelig kapasitet til å hevde og ivareta norske interesser.
Ambassadens innsats vil være avhengig av at næringens organisasjoner, som Sjømatrådet og/eller Sjømatalliansen, bistår med informasjon og rådgivning, slik prosjektet har gjort i prosjektperioden. Slik aktiv bistand fra næringen, i tillegg til medvirkning fra Nærings- og fiskeridepartementet og Utenriksdepartementet, vil styrke ambassadens innsikt i de utfordringer næringen møter i Nigeria, men også for hele ECOWAS-regionen.
-
1 Sluttrapport
Handelshøgskolen i Tromsø / Universitetet i Tromsø. Juli 2015. Av Terje Vassdal.
-
Presentasjon: Endringer i det nigerianske markedet?
Capia AS. Presentasjon på Torskefiskkonferansen i Tromsø, 23. oktober 2014. Av Dag Eivind Opstad.
-
Presentasjon: Markedet for tørrfisk og kvitfisk i Nigeria
Handelshøgskolen i Tromsø – UiT. Presentasjon på samling for tørrfisknæringen, Sørvågen i Lofoten, 23. mai 2014. Av Terje Vassdal.
-
Presentasjon: Nigeria – en afrikansk stormakt
Capia AS. Presentasjon for styringsgruppen, Gardermoen, 23. juni 2014. Også presentert på Pelagisk dag, Bergen, 04.09.2014. Av Dag Eivind Opstad.
-
Presentasjon: Nigeria: mulighetenes marked?
Capia. Foredrag på Tørrfiskseminar på Leknes 19. januar 2015. Av Dag Eivind Opstad.
-
Presentasjon: Nigeriaprosjektet
Universitetet i Tromsø (UiT). Foredrag på Tørrfiskseminar på Leknes, 19. januar 2015. Av Terje Vassdal.
-
Presentasjon: Nigeriaprosjektet, presentasjon for styringsgruppen
Handelshøgskolen i Tromsø - UIT. Presentasjon for styringsgruppen, Bergen, 05.03.2014. Av Terje Vassdal.
-
Presentasjon: Status og prognoser: Markedet for tørrfisk i Nigeria
Saga Fisk AS. Foredrag på Tørrfiskseminar på Leknes, 19. januar 2015. Av Erling Santi Falch.
-
Presentasjon: Tørrfiskmarkedet i Nigeria
Sagafisk AS. Presentasjon på FHFs tørrfisksamling, Bodø, 8. mai 2015. Av Erling Santi Falch jr.
-
Presentasjon: Tørrfiskseminar Nigeria
Norges sjømatråd. Foredrag på Tørrfiskseminar på Leknes, 19. januar 2015. Av Tove Sleipnes.
-
Presentasjon: Utvikling for tørrfiskeksport
Norges sjømatråd. Foredrag på Tørrfiskseminar på Leknes, 19. januar 2015. Av Ove Johansen.
-
Presentation: Nigerian market: Icelandic perspective
Lava Seafood. Presentation at FHF's seminar on dried Fish Products at Leknes on 19 January 2015. By Kristmann Pálmason.
-
Presentation: The market for pelagic fish in Nigeria
University of British Colombia. Presentation at the Global Pelagic Forum in Barcelona, November 2013. By Rashid Sumaila.
-
Presentation: The Nigerian Market – Products and export
Ice Group Ltd., Iceland. Presentation at FHF's seminar on dried fish Products in Bodø, Norway on 08. May 2015. By Jón Gunnarsson.
-
Rapport: Reiserapport – Nigeria-prosjektet: Reise til Nigeria juni 2014
Capia AS. Mai 2015. Av Dag Eivind Opstad og Øyvind Edman Mikalsen.
-
Report: Market Status Nigeria
FAREC International. Report published i June 2014. By Oli Samro.
-
Report: Nigeria II
FAREC International. Report published in August 2014. By Oli Samro.
For pelagiske arter har Nigeria og Egypt i lang tid vært markeder for norske produkter. I øyeblikket er det avsetningsproblemer for hel sild, og med sterkt økende makrellfangster vil en videreutvikling av det afrikanske markedet på kort og mellomlang sikt være svært spennende for pelagisk næring.
Markedssituasjonen for torsk er i øyeblikket svært vanskelig. Kvoteøkning og fallende pris på alle torskprodukter skaper mottaksproblemer og liten lønnsomhet for fangstleddet. I en slik situasjon vil det nigerianske markedet være svært interessant – spesielt for en økning i pelagisk fisk og eksport av konvensjonelle produkter, men også andre typer torskeprodukter kan være interessant for markedet i Nigeria. For norsk sjømatnæring vil utviklingen i Nigeria kunne få stor betydning:
• Pelagisk sektor
o Spesielt Nigeria og Egypt er viktige markeder for sild og makrell. Man ser i dag en sterk økonomisk utvikling i Afrika. Utfordringen de neste årene vil være å bygge sterke markeder for pelagisk fisk i regionen. Det er ikke klart om konsumet av pelagisk fisk er proteindrevet, eller om denne regionen har grunnleggende tradisjon for konsum av disse artene.
o Fangst av pelagiske arter: I dag fanges pelagiske arter langs hele vestkysten av Afrika. En del av disse konsumeres lokalt, svært mye konsumeres på kontinentet og noe eksporteres. Framtidig kvoteutvikling og markedsutviklingen for disse artene kan få betydning for markedsmulighetene for norske pelagiske arter.
• Hvitfisk
o Torsk: Man ser et sterkt behov for å utvikle nye markeder. En utvikling med høye kvoter og få etablerte markeder vil skape et sterkt prispress. Nytenking vedrørende Nigeria som marked for torsk vil være realistisk med dagens priser. Dette markedet vil også i framtiden kunne fungere som et marked med fokus på rimelige produkter og bedre utnyttelse av råstoff.
o Sei: Økt konsum av sei i det nigerianske markedet medfører en global etterspørselsøkning etter sei. Dette vil i framtiden føre til en utvikling der sei vil få økt verdi og mindre priselastisitet.
o Alaska pollock: Endringer i tilførselen av AP fra Kina. I 2012 ble det eksportert om lag 50.000 mt AP fra Kina til Afrika. Et slikt skifte i konsum- og handelsmønster vil kunne føre til prisendringer og nye markedsmuligheter også for norske produkter.
o Økt produksjon og eksport av Tilapia, Nile Perch og andre oppdrettsarter vil føre til sterkere konkurranse, spesielt på markedet i EU.
o Kina og Afrika: Kina satser tungt på samarbeids- og utviklingsprosjekt i Afrika inkludert Nigeria. Dette gjelder også sjømat. Det er i dag uvisst hvilke konsekvenser denne satsingen får.
o Godkjenning av produksjonsanlegg for eksport til EU/USA vil øke konkurransen i disse markedene.
• Å produsere forskningsbasert kunnskap om utfordringer og muligheter i det nigerianske sjømatmarkedet som har potensielt stor betydning for sjømatnæringen i Norge.
Nigeria er landet med størst befolkning i Afrika. Både størrelsen på markedene, og endring i markedene pga. en stor økning i kjøpekraft fra en økende økonomisk mellomklasse gjør at norsk fiskerinæring bør være forberedt på den forventede endringen.
Forskningsmetodene vil være både kvantitative og kvalitative, og økonometriske modeller vil bli benyttet i analysene av markedssituasjon/-potensial og utviklingen av afrikansk sjømatkonsum og -produksjon.
Analyseplan
• Utviklingen av det nigerianske sjømatmarkedet.
• Sjømatindustrien i Nigeria: beskrivelse/utvikling.
• Import/tilførsel av sentrale sjømatprodukter til Nigeria som er det mest sentrale marked i Afrika. Fokus på arter, leverandørland og råstoffpris.
• Vareflyt for fisk: Utviklingstrekk med hensyn til markeder, arter, produkter og pris.
• Utvikling i konsum og fangst/produksjon: Fokus på fangst, import og eksport av sjømat.
• Logistikk og kapasitet: Transport og lagringskapasitet.
• Norske konkurransefortrinn: Generell økonomisk utvikling i regionen og konsekvensene for sjømatindustrien, lønnsnivå og generelt kostnadsvekst.
• Kost/nytte-analyser basert på resultatet av de foregående analysene.
• Konsekvensene av utviklingen i Nigeria for markedsutviklingen og konkurransen i sentrale markeder.
• Global Pelagic Forum, Barcelona, november 2013.
• Torskefiskkonferansen, Tromsø, oktober 2013.
• Pelagisk samling, Ålesund, desember 2013.
• Tørrfisksamling, Lofoten, mai 2014.
-
1 Sluttrapport
Handelshøgskolen i Tromsø / Universitetet i Tromsø. Juli 2015. Av Terje Vassdal.