Prosjektnummer
Nasjonal undersøkelse av forekomst av Anisakis i norsk oppdrettslaks
Sammendrag av resultater fra prosjektets faglige rapportering
Ingen av produksjonslaksene beregnet til konsum var infisert med nematoder. Det konkluderes derfor med at sannsynligheten for at laks oppdrettet i Norge for human konsum er infisert med Anisakis i filétene er svært liten.
Det ble funnet kveis i tre (3) taperfisk fra henholdsvis to lokaliteter i Møre og Romsdal (M&R) og én lokalitet på Sørlandet. Ved funnene i laksen fra M&R dreide det seg utelukkende om 3 kjønnsmodne eksemplarer av den ikke-zoonotiske kveistypen Hysterthylacium aduncum, mens det i taperlaksen fra lokaliteten på Sørlandet ble påvist 2 Anisakis simplex. Samtlige funn ble gjort i eller på innvollene og ikke i filét. Alle de tre infiserte laksene ble entydig identifisert som taperfisk og skilte seg tydelig fra slaktefisken.
Vitenskapelig publisering
Internasjonalt tidsskrift med fagfellevurdering
Det vitenskapelige arbeidet med Anisakis i dette prosjektet er publisert i følgende artikkel:
Arne Levsen and Amund Maage, ‘Absence of parasitic nematodes in farmed, harvest quality Atlantic salmon (Salmo salar) in Norway – Results from a large scale survey’, Food Control, 68 (2016), 25–9. For abstract and ordering details, see ScienceDirect at
<http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713516301256>.
-
Sluttrapport: Forekomst av Anisakis i norsk oppdrettslaks
Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES). Desember 2015. Av Arne Levsen & Amund Maage.
EUs forordning på området, som inkluderer unntaket fra frysekravet for oppdrettet atlantisk laks, har blitt fornyet. Norge er i ferd med å implementere det samme regelverket. Det er Mattilsynet som er ansvarlig myndighet på dette området. NIFES utførte i 2003 en studie som danner det vitenskapelige grunnlaget for å konkludere at risikoen for Anisakis i oppdrettslaks er neglisjerbar, og nå, ti år senere, er det ønskelig med en oppdatering av denne kunnskapen.
Hele fisken, dvs. både filéter og innvoller, skal undersøkes ved hjelp av såkalt kompresjons/UV-metode. Metoden går ut på å flatpresse hele fiskesider (filét og buklapp) i tillegg til innvollene, i separate gjennomsiktige plastposer ved hjelp av en hydraulisk presse. Etter gjennomfrysing og påfølgende tining av posene sjekkes disse makroskopisk for nematoder under en 366 nm UV-lyskilde.
-
Sluttrapport: Forekomst av Anisakis i norsk oppdrettslaks
Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES). Desember 2015. Av Arne Levsen & Amund Maage.