Prosjektnummer
Stabilitet og stabilitetsmarginer for mindre fiskefartøy
Alvorlige forlis og havarier i liten kystflåte under 15 m lengste lengde i årene 1970–2012 er systematisk gjennomgått og fordelt på fartøygrupper og ulykkeshendelser. I denne perioden har ulike havarikommisjoner utført omlag 60 granskninger av alvorlige forlis-/ havariulykker i den minste fiskeflåten, og disse rapportene inngår i underlaget for årsaksanalysene.
• Manglende kunnskap om fartøystabilitet og hvordan denne påvirkes av endret last og omlegginger om bord er også en medvirkende årsak.
• Oppgradering på utstyrssiden og påfølgende feiloperasjon har medvirket til mange alvorlige forlis som vannfyllinger og kantringer.
• En periodisk fartøykontroll vil trolig kunne avsløre om de seilende fartøyene har sikkerhetsmessige mangler, da spesielt med hensyn til sjøegenskaper og fartøystabilitet i forhold til driftsform og faktiske lastevekter om bord.
Flåteoversikt for liten kystfiskeflåte under 15 m
Det er hentet ut en oversikt over kystfiskeflåten under 15 meter basert på fylkesvise fartøydata i Fiskeridirektoratet. Samlet var det 5639 fartøy i hele denne fartøygruppen.
Det er registrert 3456 aktive fiskefartøy i gruppen 8,0–11 meter.
Stabilitetskontroll for eksisterende fartøy
Det er omlag 3400 fartøy som vil bli omfattet av et krav om full stabilitetskontroll av alle fartøy mellom 8,0–10,67 meter. Nordisk Båtstandard legges til grunn for stabilitetskravene som de godkjente foretakene bruker for mindre fiskefartøy.
Kostnadene for utføring av krengeprøver, oppmåling av fartøy og stabilitetsanalyser for mindre fiskefartøy vil avhengig av omfanget ligge i området 20.000–50.000 kr eks. mva. Kostnad for oppmåling av skipsskrog med 3D-laserskanning vil ligge på rundt 35.000 kr eksklusive krengeprøve.
Vektsanalyser for ulike driftsformer
Det er gjennomført en kartlegging av operasjonelle forhold og det er gjort et estimat for lettskips-, utstyrs- og redskapsvekter som er typiske for ulike fartøytyper og driftsformer i liten kystfiskeflåte under 15 m. Dersom informasjon om vekts- og utstyrsdata skal bli mer spesifikk, må det foretas et mer omfattende arbeid for å kartlegge og veie alle typer utstyr som er i bruk og hvilke redskapsmengder som praktiseres i forhold til ulike type fiskeri og driftsformer i de ulike sesongene.
Metoder for forenklet stabilitetssjekk
Tre metoder for forenklet stabilitetskontroll er presentert, illustrert og drøftet i rapporten:
Metode 2: Pendelmetoden: Fartøyet henges opp som en “fysisk pendel” for å bestemme tyngdepunktet, KG og sjekke dette mot KG max for fartøytypen.
Metode 3: Krengemetode for åpen båt: Forenklet krengemetode omtalt i Nordisk Båtstandard kapitel Y3 for bestemmelse av stabiliteten for åpne fartøy (ikke lukket dekk). Denne metoden er basert på at GZ-verdien for en gitt krengevinkel kan beregnes når en kjenner fartøyets deplasement (∆) og størrelsen til det krengende moment (MK). En modifisering av denne metoden er også beskrevet (3b). Her foreslås brukt krengetau festet i fast punkt eller stor vekt på bunnen i stedet for fritthengende vekt.
Anbefalinger
Når det gjelder stabilitetsforhold og lastkondisjoner, bør også mindre fiskefartøy ha en sikkerhetsdokumentasjon som inkluderer stabilitetsberegninger med reelle lastkondisjoner i forhold til en eller flere driftsformer. Forenklede testmetoder bør kunne anvendes på eldre fartøy som driver fiske med lettere redskapstyper.
2) Utvelging av fartøy etter fartøystype (båtprodusent, deplasementsbåt, halvplaner, helplaner), alder (byggeår), ombyggingsår og dagens driftsformer og utrustning.
3) Utvelging på grunnlag av dokumentasjon og erfaringer med samme type fartøy (seriebygd).
4) Utvelging av fartøy på grunnlag av en enkel rulleprøve i havn med normal dekksutrustning.
-
Sluttrappport: Stabilitet og stabiltetsmarginer for mindre fiskefartøy
SINTEF Fiskeri og havbruk. Rapport nr. A24663. 12.12.2013. Av Halvard L. Aasjord og Birger Enerhaug.
Å utvikle et kunnskapsgrunnlag for eventuelle nye forskriftskrav om tiltak for å unngå forlis/havarier i den mindre fiskeflåten forårsaket av dårlig stabilitet.
Resultatmål
Å finne fram til de mest formålstjenlige tiltak når det gjelder nytt/forbedret regelverk, bedre fartøykontroll og riktig utrustning. Det skal gis råd vedrørende ombygging og brukerkompetanse og reelle kostnader ved eventuelle oppgraderinger i henhold til nye forskrifter skal undersøkes.
Delmål
1. Å identifisere de utløsende årsakene til forlis og havarier i kystflåten under 10,67 m og mellom 10,67–15 meter siden 1990. Undersøke om noen driftsformer er mer utsatt for forlis enn andre.
2. Å etablere en oversikt over hvor mange fiskefartøy under 10,67 m som blir omfattet av et eventuelt nytt forskriftskrav.
3. Å gjennomføre noen stikkprøver av stabilitetsdokumentasjon og undersøke hva som ligger til grunn for stabilitetsberegningene. Evaluere en metode for forenklet stabilitetstesting ved å sammenlikne denne med fullstendige stabilitetsberegninger.
4. Å vurdere mulighetsrommet for videre drift av fartøy med lave stabilitetsmarginer. Kan man anbefale spesifikke driftsformer for videre drift?
Det skal foretas en gjennomgang og dokumentasjon på årsaksforhold ved forlis/ havari i liten kystfiskeflåte, samt dokumentere hvor mange fartøy under 10,67 meters lengde som vil omfattes av eventuelle nye krav. Videre skal endel stabilitetsdokumentasjon innhentes og vektsanalyser foretas for å finne fram til hvilke stabilitetsmarginer som gjelder for ulike utvalgte fartøystyper og driftsformer. En forenklet metode for stabilitetstest skal vurderes. Det skal også utføres stabilitetsanalyser for noen utvalgte fartøystyper for bl.a. å kunne avklare hvilke “mulighetsrom” som gjelder for fartøyer med lave stabilitetsmarginer.
Faglige aktiviteter er som følger:
1. Årsaksforhold ved forlis/havarier i kystflåten under 10,67 og mellom 10,67 og 15 meter, samlet analyse for de siste 20–22 år.
2. Flåteoversikt for fiskefartøy fra 8,0 til 10,67 meter lengste lengde. Lage en oversikt over antall fartøyer i ulike lengdegrupper og etter byggeår, samt avklare om det er seriebygde eller ikke seriebygde fartøy.
3. Vektsanalyser og forenklet stabilitetssjekk foretas for noen utvalgte fartøyer og driftsformer i gruppen under 10,67 meter Loa.
4. Stabilitetsmarginer: Utrede “mulighetsrom” for endringer på fartøyer med lave stabilitetsmarginer.
-
Sluttrappport: Stabilitet og stabiltetsmarginer for mindre fiskefartøy
SINTEF Fiskeri og havbruk. Rapport nr. A24663. 12.12.2013. Av Halvard L. Aasjord og Birger Enerhaug.