Prosjektnummer
Automatisert pakking av klippfisk
Klippfiskindustrien har de senere år hatt økende fokus på automatisering av produksjonsprosessen. Automatisering av pakkeprosessen har vært fokus i dette prosjektet.
Prosjektet har gitt følgende resultater:
• Det er utarbeidet en kravspesifikasjon som skal være et arbeidsdokument for suksesskriterier i utvikling av ny teknologi.
• Det er utarbeidet konseptforslag for automatisk pakking av klippfisk. To forslag til design av pakkeceller er beskrevet og analysert. Det foreslås bruk av roboten på grunn av posisjonering av fisken i eskene. Beregninger viser at styresystemet må ha informasjon om vekt på 6 fisk av størrelse Corrente eller Crescido for å oppnå minimal overvekt. Samtidig pakkes fisken i tre parallelle esker.
• Det ble utviklet en økonomimodell som bedriftene kan anvende for å beregne lønnsomheten til sin investering. Investeringen i pakkestasjoner tjenes inn ved at man kan redusere antall arbeidere, pakker eskene med en vekt tett opp mot minimumsvekt og mer effektiv pakking. Investeringskostnadene for en automatisert pakkeløsning omfatter både utstyr og prosjekteringskostnader. Totalkostnaden for investeringen vil i stor grad være bedriftsspesifikk. Det er utarbeidet en investeringsanalyse hvor bedriftene selv kan legge inn egne tall. I dag er det manuell mating og kvalitetskontroll av pakkelinja. Operatøren har lavere kapasitet enn en automatisert pakkecelle. Ved å øke antall operatører for mating vil både kapasiteten og lønnsomheten av investeringen økes. I tillegg kan lønnsomheten økes ved å øke produksjonsvolumet og ved å utnytte utstyret i en større del av døgnet.
Med bakgrunn i resultatene anbefaler prosjektgruppen at prosjektet videreføres for realisering av ny teknologi for automatisk pakking av klippfisk.
-
Faktaark: Automatisert pakking av klippfisk
SINTEF Raufoss Manufacturing samt SINTEF Fiskeri og havbruk. Informasjonsbrosjyre. 20.12.2012. Av Tone Gjerstad.
-
Faktaark: Utfordringer ved automatisk pakking av klippfisk
FHF. November 2013.
-
Populærformidling: Automatisk pakking av klippfisk: 1-sides prosjektoppsummering
FHF. Januar 2014.
-
Presentasjon: Mulige løsninger for automatisert pakking av klippfisk
SINTEF. Presentasjon til samling i juni 2012 om automatisk klippfiskpakking. Av Tone Beate Gjerstad (SINTEF Raufoss Manufacturing AS).
-
Sluttrapport: Automatisert pakking av klippfisk
SINTEF Raufoss Manufacturing AS. Rapport 2013-1001. 5.03.2013 AV Tone Beate Gjerstad (SINTEF Raufoss Manufacturing), Harry Westavik (SINTEF Fiskeri og havbruk), Pål Ystgaard (SINTEF Raufoss Manufacturing); Jan Buljo (SINTEF Raufoss Manufacturing), Cecilie Salomonsen (SINTEF Fiskeri og havbruk) og Aleksander Eilertsen (SINTEF Fiskeri og havbruk).
• “Forprosjekt for automatisert håndtering innen klippfiskindustrien” (FHF-443183). Arbeidet ble hovedsakelig konsentrert om griperteknologi til håndtering av ferdig klippfisk.
• “Kartlegging av muligheter for økt automatisering i norsk saltfisk- og klippfiskindustri” (FHF-441014). Automatisering av pakkeprosessen og palletering ble utpekt blant de tre viktigste operasjonene i en startfase.
• “Automatisert pakking av klippfisk: Mulige og sannsynlige tekniske løsninger” (FHF-900303).
• “Individbasert kvalitetssortering og kvalitetsmerking av pelagisk fisk” (FHF-900387).
• “Automatisk fjerning av svarthinne hos torsk til saltfisk og klippfisk. Fase1” (FHF-900509).
• “Automatisk sortering av klippfisk ved hjelp av maskinsyn: Forprosjekt” (FHF-900556).
Delmål
• Å revidere spesifikasjonene for automatiserte pakkelinjer.
• Å vurdere forskjellige type av teknologi og angi suksesskriterier for å utvikle automatiserte løsning for pakking av klippfisk.
1. Økt lønnsomhet
a. Redusert overvekt for hver kartong/kasse
b. Redusert behov for operatører
c. Kort tilbakebetalingstid for investeringene
d. Øke verdiskapning per ansatt
e. Redusere produksjonskostnadene per produsert enhet
2. Optimalisert pakkeprosess
a. Fastvekt-optimalisering
b. Mønsterlegging
c. Høy oppetid (lite pauser og jevn takt-tid)
3. Brukergrensesnitt
a. Løsningen skal kunne anvendes for små og store produsenter
b. Forbedret HMS for operatørene
c. Mer interessante arbeidsoppgaver
• Gjennomgang av tidligere prosjekt
• Gjennomgang med bedriftskonsortiet
• Diskusjon av metode for legging av klippfisk i esker/kasser
• Valg av suksesskriterier og utarbeide kravspesifikasjon fra industri og forskning
Videre gjennomføring av prosjektet avhenger av valgte suksesskriterier, men antas å inneholde:
2. Kartlegging av aktuelle teknologiske løsninger.
3. Definering av kriterier for fastvekt-optimalisering i forhold til å kjenne vekt på et gitt antall fisk for å redusere overvekt når gitt antall fisk per eske er fast.
4. Spesifisering av leggemønster. Beskrive og evaluere hvordan fisken skal ligge i eskene med utgangspunkt i ulik størrelse og antall fisk.
5. Utarbeidelse av konseptskisser av layout og styring av pakkecelle samt vurdering av alternativene (tilpasset store og små bedrifter).
6. Presentasjon av foreløpige resultater.
7. Demonstrasjonscelle: kartlegge behov for å verifisere løsning i laboratorium.
8. Økonomisk kalkyle utarbeides basert på valgt konseptskisse.
9. Presentasjon av endelige prosjektresultater.
10. Videreføring i et industrialiseringsprosjekt (hovedprosjekt).
• Sammenfattet rapport fra prosjektet og en eventuell vitenskapelig artikkel skal formidles gjennom FHF nettsider.
• Presentasjon i samlinger for FHF Faggruppe Konvensjonell.
• Demonstrasjon av løsningsforslag skal gjennomføres for næringen ved SINTEF SeaLab ved slutten av industrialiserings-prosjektet hvis aktuelt.
-
Sluttrapport: Automatisert pakking av klippfisk
SINTEF Raufoss Manufacturing AS. Rapport 2013-1001. 5.03.2013 AV Tone Beate Gjerstad (SINTEF Raufoss Manufacturing), Harry Westavik (SINTEF Fiskeri og havbruk), Pål Ystgaard (SINTEF Raufoss Manufacturing); Jan Buljo (SINTEF Raufoss Manufacturing), Cecilie Salomonsen (SINTEF Fiskeri og havbruk) og Aleksander Eilertsen (SINTEF Fiskeri og havbruk).