Til innholdet

Prosjektnummer

900473

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900473
Status: Avsluttet
Startdato: 30.04.2010
Sluttdato: 21.06.2010

Oversikt over markedsforskning innen sjømatsektoren

I prosjektet er det gjennomført en kartlegging av markedsforskning knyttet til sjømat i Norge, Vest-Europa og Nord-Amerika. Hensikten var å få oversikt over hvilke organisasjoner som gjør hva knyttet til dette temaet.

Kartleggingen viser at om lag 10 institutter / organisasjoner i større eller mindre grad driver markedsforskning relatert til sjømat i Norge. I Europa har fem universiteter avdelinger som gjennomføre markedsforskning på sjømat, EU har gjennomført prosjektet SEAFOODplus og de nordiske landene har et program MARIFUNC under arbeid. Hovedsakelig har 1-2 forskere sjømat som spesielt fagfelt ved disse universitetene/instituttene. I Nord-Amerika har vi kun fått informasjon fra University of Rhode Island.

Det har vært hensiktsmessig å dele markedsforskningen inn i seks hovedtemaer:
1. Forbrukerforskning
2. Markedsstrategi/organisasjon
3. Industriell kjøpsatferd
4. Etterspørselsanalyser
5. Markedsintegrasjon og markedsmakt
6. Hedoniske modeller, miljømerking og markedsmodeller

I prosjektrapporten gis et sammendrag av forskningen innenfor disse temaene.
FHF har besluttet å satse tyngre på markedsforskning knyttet til sjømatnæringen. I den anledning har Referansegruppen for markedsforskning i FHF besluttet å innstille på å få utarbeidet en oversikt over pågående og gjennomført markedsforskning om sjømat.

Med markedsforskning menes her både forbrukerrelaterte problemstillinger, så vel som problemstillinger og markedstenkning knyttet til kunderelasjoner gjennom verdikjeden (B2B = sjømat/råvaretilbyder overfor foredlingsindustri, foodservice og retailsektoren).
Å etablere en overordnet oversikt/beskrivelse av gjennomført og pågående markedsforskning ved vesteuropeiske forskningsinstitutter knyttet til sjømatsektoren.

Delmål
• Å kartlegge i hvilken grad en slik kartlegging allerede er gjennomført, og eventuelt skaffe seg tilgang til slike kilder.
• Å beskrive metodikk for gjennomført arbeid, samt vurdere sannsynlighet for at en ikke har fanget opp gjennomført forskning.
Arbeidet utføres for å få oversikt over pågående og utført forskning samt forhindre at det gjøres "dobbeltarbeid" når FHFs Referansegruppe for markedsforskning setter i gang nye aktiviteter innefor fagområdet markedsforskning. Arbeidet vil også gi oversikt over hvilke fagmiljøet som er mest relevante samarbeidspartnere innenfor markedsforskning fremover.
Søkemetodikken legges opp som følger:
• Gjennomgang av oversiktslitteratur på markedsforskning, herunder oversikter som FHF har signalisert at man har til disposisjon for prosjektet.
• Søking i litteraturdatabaser, for eksempel Social Science Citation Index.
• Direkte kontakt med fagmiljøer/fagpersoner i Europa, og de mest betydningsfulle fagmiljøene i andre regioner for å få publikasjonslister, CVer og publikasjoner i fulltekst.

Forskning som har vært kvalitetssikret i fagfellevurderte vitenskapelige tidsskrifter vil bli vektlagt, men også bidrag som ikke har blitt kvalitetssikret – men synes å ha høy relevans/kvalitet – vil bli inkludert i oversikten.

Forskerne vil også gi sin vurdering av hvilke kunnskapsområder som har blitt godt dekket av den publiserte forskningen, og områder som har mangelfull dekning, samt mulige årsaker til dette.
Det utarbeides en oppsummerende rapport med oversikt over markedsforskning med relevans for sjømatnæringen.
keyboard_arrow_up