Til innholdet

Prosjektnummer

900350

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900350
Status: Avsluttet
Startdato: 01.12.2009
Sluttdato: 01.12.2010

Etablering av European Fisheries Technology Platform (EFTP), 2009–2010

Prosjektet bygget på forarbeid gjennomført i årene før 2010 finansiert av Norges Forskningsråd, NTNU og SINTEF Fiskeri og havbruk AS. Fra 2010 har Fiskeri og havbruksnæringens forskingsfond (FHF) sammen med SINTEF finansiert arbeidet. I 2010 var arbeidet rettet mot:
1. Videreføre arbeidet med å etablere et faglig innhold til de ulike tematiske områdene (FoU-planer til de ulike områdene, mv) samt utarbeide FoU-strategi for EFTP.
2. Etablere og registrere EFTP som en formell organisasjon samt etablere et permanent sekretariat for organisasjonen.

Disse tingene er nå gjennomført:
• Avspark for plattformen skjedde i Vigo 18/5 2010
• Formell etablering, valg av styre og første styremøte, Brussel 24/11 2010
Plattformen var med dette formelt etablert og operativ.
• Styret har tre norske medlemmer – fra fiskerisektoren, leverandørsektoren og FoU-siden. De norske styremedlemmene er: Christian Hedløv Engh, Mustad Longline AS, Gerhard Olsen, Norges fiskarlag/MS Øragutt, og Torgeir Edvardsen, SINTEF Fiskeri og havbruk AS.
• Sekretariatet er virtuelt og delt mellom ARIEMA, CETMAR og SINTEF Fiskeri og havbruk v/Dag Standal og Vegar Johansen.
• En nettside (www.EFTP.eu) er operativ.
• Fler enn 90 europeiske organisasjoner og vel 120 personer fra 16 land er involvert i initiativet.
• Et antall dokumenter er utformet og finnes på hjemmesiden:
o EFTP at a glance
o EFTP strategy and Roadmap
o Terms of reference
o Code of Ethics
o Vision 2025 (advanced draft with preliminary strategic research agenda (SRA))

Året 2011 ble innledet med innlevering av et prosjektforslag som først ble presentert under KBBE info Day, Brussel 10. september 2010 og deretter søknaden med tittel: “Strengthening the impact of fisheries related research and innovation through multi-stakeholder dialogue, dissemination, communication and technology transfer” som ble innlevert i februar 2011. Denne søknaden nådde dessverre ikke opp og plattformens aktivitet i 2012 vil derfor bli preget av dette. For øvrig synes det naturlig å trekke frem følgende resultater av arbeidet i 2011:
• Et utvalg fra styret i EFTP møtte kommisjonær Maria Damanaki 15. mars på hennes kontor. Under dette møtet ble ulike synspunkter på europeisk fiskeri utvekslet og EFTPs foreløpige visjon og strategiske forskningsagenda presentert. Kommisjonæren “bestilte” også på basis av dialogen en oversikt over europeiske prosjekter og initiativ som adresserer utkast-problematikken.
• DG MARE har rettet følgende forespørsel til sin vitenskapskomité, The Scientific, Technical and Economic Committee for Fisheries (STECF): “The Commission Request STECF opinion on research needs in support of fisheries management”. EFTPs foreløpige visjon og SRIA ble vedlagt som et av fire underlagsdokumenter. Fra STCEFs svar sakses følgende: “. . .  For example, the Draft Strategy for the European Fisheries Technology Platform (EFTP) includes themes on energy efficiency, fishing vessel technology and fishing gear technology that complement the research proposed by STECF. The combined emphasis technological development (EFTP proposals) and reducing environmental impacts (STECF proposals) would support interaction and joint innovation.”
• To av de norske styremedlemmene og en fra sekretariatet deltok på DG MAREs “Stakeholder hearing on discards” 3. mai hvor Dr Johansen hadde en intervensjon fra gulvet og hvor Lowri Evans i sin sluttoppsummering veldig sterkt viste til norske erfaringer med utkast.
• I den europeiske invitasjonen for prosjekter som nå er ute, WP 2012, er der flere referanser til EFTP.
Prosjektgruppen mener derfor at EFTP allerede har hatt en viss innflytelse på europeisk fiskeriforskning.

15. november ble det avholdt styremøte i plattformen. På dette møtet ble handlingsalternativer gitt svakt finansielt grunnlag i 2012 drøftet. Konklusjonen fra dette er at 1) alternativ finansiering av nettverk og visjon/SRA-utvikling søkes intensivt). 2) Plattformen drives videre og synliggjøres ved å arrangere tre arbeidsmøter i første halvår 2012:
• Energy efficiency (WG Energy efficiency)
• Discards (WGs Sustainability and Management and Fishing Gears for More Sustainable Fisheries)
• Fishing vessel technologies (WG Fishing Vessel Technologies).

Hensikten med arbeidsmøtene vil være å identifisere strategiske forsknings- og innovasjonsprioriteter for sektoren. Arbeidsmøtenes resultater vil gi innspill til plattformens SRA.
Opprettelsen av såkalte teknologiplattformer, refererer til et initiativ fra det formelle EU-systemet. Initiativet er en respons på behovet for å identifisere framtidige FoU-behov samt koordinere faglige innspill innen de respektive områdene som omfattes av teknologiplattformen.
 
Målsettingen skal være å etablere en felles arena som skal organisere prosessene samt bidra til at behovet for fiskeriteknologisk FoU i større grad settes på dagsorden i regi av EUs ulike rammeprogram. I EU har etablerte teknologiplattformer en strategisk og koordinerende rolle i FoU-prosesser og de øver innflytelse på bruken av FoU-midler innen respektive sektorer.
Å oppnå en god norsk representasjon i ulike fora av EFTP som ledd i opprettelsen av EFTP. Dette gjøres for å sikre at bl.a. faglige problemstillinger, som er relevante for norsk fiskeri, blir tematisert i regi av EFTP. Slik representasjon kan være deltakelse i det framtidige sekretariatet, representasjon i de ulike tematiske områdene og i styret for EFTP.
Opprettelsen ev en fiskeriteknologisk plattform skal gi sektoren en sterkere posisjon når det gjelder bruken av FoU-midler i regi av EU. I alt er det etablert over 30 ulike teknologiplattformer i EU, eksempelvis innen områdene samferdsel, energi, sjøfart og næringsmidler.
Det er i løpet av 2009 arrangert flere møter i forbindelse med EFTP. En såkalt Task Force og et midlertidig sekretariat er opprettet. Det midlertidige sekretariatet består av seniorforsker Dag Standal, SINTEF Fiskeri og havbruk, Maribel Rodriquez og Rosa Fernandez (Spania).
 
På norsk side vil i tillegg forskningssjef Vegar Johansen og spesialrådgiver Torgeir Edvardsen delta som prosjektmedarbeidere. Professor Harald Ellingsen, NTNU vil bidra i egen stilling til arbeidet.

Arbeidsoppgavene til EFTP-sekretariatet har vært å sikre en representativ oppslutning om initiativet fra europeiske nasjoner på ulike nivå (industri, akademia, næringsorganisasjoner).

Per oktober 2010 har deltakere fra Danmark, Tyskland, Nederland, Frankrike, Italia, Spania og Irland deltatt på møtene. Også Island og Hellas har signalisert interesse om deltakelse i EFTP. I tillegg har det midlertidige sekretariatet hatt ansvaret for å organisere arbeidet for etableringen av EFTP i form av en serie dokumenter som grunnlag for opprettelsen av EFTP.
 
Arbeidet i regi av EFTP kan beskrives som følgende:
1) studie av europeiske teknologiplattformer mht strategi, struktur og arbeidsformer for oppnåelse av økt innflytelse (sluttført)
2) informasjon til ulike interessentgrupper om initiativet - med invitasjon til å delta (pågår)
3) utarbeidelse av skriftlig materiale i regi av EFTP (pågår)
4) organisering og koordinering av tematiske arbeidsgrupper for faglige innspill til FoU-strategi (pågår)
5) møter/samlinger for opprettelsen av EFTP (pågår)
6) lansering av plattformen (første Stakeholder Forum), 2010
7) drift av organisasjon, sekretariat, møter for styre/temagrupper etc.
8) innspill i regi av EFTP til EUs 7. rammeprogram, 2010, 2011, 2012 osv.
 
For endelig etablering av EFTP, kan det resterende arbeidet skisseres som følgende:
• utarbeidelse av et endelig veikart for EFTP fremtidige virkefelt/milepæler
• utarbeidelse av et visjonsdokument for EFTP
• etablering av organisasjonsstruktur for EFTP, samt vedtekter (Terms of References)
• organisering og drift av ulike arbeidsgrupper for faglige innspill til ulike tematiske områder (Thematic areas)
• etablering av FoU-strategi (Strategic Research Agenda) for EFTP
• etableringsmøte, EFTP-2010.
• innspill fra EFTP til EUs 7. rammeprogram (2010, 2011, 2012 osv.)
 
Det antas at arbeidet med EFTP vil pågå ut 2010. I tillegg til utarbeidelse av det skriftlige materialet, må man påregne flere møter i EU-området. Det er viktig at deltakerne blir involvert og oppnår et godt eierskap til prosessene.
Det vil bli gitt informasjon til ulike interessentgrupper om initiativet, med invitasjon til å delta og skriftlige innspill til EUs 7. rammeprogram. Sluttrapport vil bli tilgjengelig på FHFs nettsider. Informasjon vil også bli distribuert på EFTPs nettside.
keyboard_arrow_up