Prosjektnummer
900278
Seltelling i Kvitsjøen 2009
For å kvalitetssikre resultatet fra seltellingen var det viktig med norsk-russisk samarbeid om analyse av bildene fra flytellingene. Konkret gikk samarbeidet ut på at en av de norske forskerne (Michael Poltermann) reiste over til Murmansk for en ukes samarbeidsopphold sammen med russiske kolleger på PINRO (Polar Research Institute of Marine Fisheries and Ocenanography) i perioden 25.-29. mai 2009. Her ble det utvekslet 50 flyfoto fra tellingene i henholdsvis Vesterisen 2007 (Norge) og Kvitsjøen 2009 (Russland). Etter to dagers telling ble resultatene sammenlignet.
Resultatet er presentert i Michael Poltermanns vedlagte rapport.
Resultatet er presentert i Michael Poltermanns vedlagte rapport.
De ettefølgende analysene som presenteres i den vedlagte rapporten ”Comparison of Methods for Analysing Aerial Photos in Seal Pup Production Estimation Applied by PINRO and IMR” viste også godt samsvar i billedtolkning, noe som viser at estimater fra tellinger foretatt av Norge og Russland er sammenlignbare.
Resultater fra de russiske flytellingene i 2009 ble for øvrig også presentert på et arbeidsgruppemøte i København. Disse bekrefter en betydelig reduksjon i ungeproduksjon for grønlandsselbestanden i Kvitsjøen, nærmere bestemt fra rundt 330 000 unger i 2003 til om lag 160 000 i 2009. Så langt finnes det ingen fullgod forklaring på dette, men det kan ikke utelukkes at vanskelige isforhold i Kvitsjøen etter 2003 kan ha bidratt. Muligens kan deler av bestanden ha trukket til nye og så langt ukjente fødeplasser utenfor Kvitsjøen - dette må utredes i de nærmeste år. Derfor bør både nordlige og sørøstlige områder av Barentshavet samt Karahavet undersøkes.
Tidligere er det observert svikt i ungeproduksjon også hos sel i Vesterisen. Dette har reist spørsmålet om redusert isdekke kan ha endret adressen til drektig sel også her? Dette er et aktuelt spørsmål som må søkes avklart i et samarbeide mellom forskere og representanter fra selfangstnæringen. I Vesterisen innebærer dette å undersøke om klappmyss (evt også grønlandssel) har etablert fødselsområder utenfor de kjente områdene der både fødsel og fangst har foregått i godt og vel 200 år.
Norske interesser har over flere år drevet forsøksfangst av sel i Kvitsjøen der FHF har vært en viktig medspiller og finansiell aktør. Fangsten har vært baset på at det eksisterte en stor bestand i dette området. Russiske seltellinger i 2008 viser at bestanden er betydelig lavere. Derfor bør norkse fagfolk delta i tolkningen av resultaten av tellingen for 2009
Å få dokumentert/verifisert selbestandens størrelse i Kvitsjøen.
En bedre tolkning av flyfotografiene som blir tatt av selpopulasjonene vil gi et sikrere grunnlag for å beslutte om fangsten i dette området kan fortsette i 2010-sesongen. Beløpet som stilles til disposisjon utgjør bare en liten andel av de totale letekostnader og tolkningen av disse som vil påløpe.
Etter at flyfotograferingen er gjennomført vil norsk og russisk vitenskapspersonale tolke flyfotografiene og utarbeide en sluttrapport som behandles videre av en internasjonal vitenskapskomité. Deretter blir kvotene for sesongen 2010 fastlagt av den norsk-russiske fiskerikomité.
Vedtaket i fiskerikomiteen vil bli formidlet.