Til innholdet

Prosjektnummer

900179

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900179
Status: Avsluttet
Startdato: 01.01.2009
Sluttdato: 31.12.2011

Lønnsom foredling: Superkjøling i filétindustrien

Sammendrag fra prosjektets faglige sluttrapport
Gjennom omfattende studier av superkjølingsprosesser for en rekke produkter har prosjektet bidratt til en ny forståelse for hvordan superkjøling, inkludert lagring og distribusjon, bør utføres, og hvilke parametere som påvirker prosess og kvalitet. 

De viktigste oppgavene innen superkjøling har vært knyttet til identifisering av hvilke parametere som i størst mulig grad påvirker superkjølingsprosessen og sluttkvalitet, henholdsvis isfraksjon, temperatur, type produkt, superkjølingsmetode og tining etter superkjøling. 

Etter fem år med intens forskning på superkjøling har kunnskapsstatus blitt betydelig forbedret, fra å være et rigid konsept med mange ulemper og begrensinger når det gjelder industriell implementering, til å være et sterkt redskap for å øke holdbarheten til fersk mat. Den mest vanlige innvendingen mot superkjølingskonseptet har vært at en superkjølt vare er delvis fryst slik at produktets fysikalske kvalitet etter tining vil forringes sammenliknet med dagens kjøling av ferske produkter. Denne påstanden er ettertrykkelig motbevist gjennom flere eksperimentelle forsøk med både fisk- og kjøttvarer hvor det er bevist opp mot en dobling i økt mikrobiologisk kvalitet i antall dager. 

Ved prosjektoppstart antok man at det var avgjørende for produktkvaliteten at en traff en gitt ismengde innenfor et lite område. Etter mange eksperiment med superkjøling av en mengde produkt kan en konkludere at med en oppnådd ismengde mellom 5–20 % vil produktet få økt holdbarhet og være sikret god kvalitet. Denne robustheten var ikke ventet, men gir en stor mulighet for kommersialisering av superkjølingskonseptet. I tillegg til økt utbytte og kapasitet samt en miljøgevinst ved at transport kan gjøres uten is, vil superkjøling av ferske matvarer gi mulighet for bedre utnyttelse av råvare og at andel fersk mat kan øke og nye markeder nås.

FHS inngikk avtale med SINTEF Energiforskning i 2007 som partner i dette prosjektet, som faller inn under Norges forskningsråds betegnelse kompetanseprosjekt med brukermedvirkning (KMB), under forutsetning av at dette ble koordinert med prosjektet “Temperaturstyring fra fangst til marked” (FHF-423074). Dette prosjektet har finansiert FHS sin andel i KMB-prosjektet “Lønnsom foredling” i 2007 og 2008. Lønnsom foredling skal avsluttes i 2011, og det er fortsatt behov for å finansiere de siste 3 årene av FHS sin deltakelse i prosjektet.

For filetindustrien har dette vært nyttig ved at det har foregått forskning på to områder hvor industrien har stor interesse. Det gjelder området superkjøling og automatisering. Industrien har vært opptatt av å få til gode løsninger for å sikre kvalitet og rasjonell produksjon av ferske filétprodukter. KMB-prosjektet “Lønnsom foredling” har gitt og vil gi nyttig kunnskap som industrien kan bygge videre på. Prosjektet gir god kunnskapsdekning for de pågående prosjekter som Filétforum gjennomfører på vegne av FHF.

Å forbedre og sikre konkurransekraftig sjø- og landbruksbasert næringsmiddelindustri i Norge, gjennom utvikling av kritiske kunnskapsområder og teknologier for mer effektiv prosessering og råvareutnyttelse.

Delmål
Å få kunnskap om:
• grunnleggende termodynamiske sammenhenger under superkjøling
• effekt av temperatur, isvekst og isfraksjon på kvalitet
• effektiv superkjølingsprosess for ulike produktgrupper
• effekt av temperatur og isinnhold under lagring og distribusjon på ulike produktgrupper
• prediksjon av kvalitetsendringer

Filétindustrien er i ferd med å ta i bruk superkjøling som metode for å sikre kvalitet under distribusjon av ferske produkter. I dette prosjektet vil en utvikle kunnskap som kan styrke denne satsingen.
Deltakelse i KMB-prosjektet “Lønnsom foredling” vil gi filétindustrien nyttig innsikt i viktige prosesser knyttet til foredling av ferske filétprodukter. Prosjektet avsluttes i 2011.
Resultater formidles ved samling i Filétforum.
keyboard_arrow_up