Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

900145

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900145
Status: Avsluttet
Startdato: 06.10.2008
Sluttdato: 01.12.2008

Rekruttering og kompetansebehov i fiskeindustribedrifter: Forprosjekt

Statusrapport 06.05.2009 09:30:38:
Resultater ble fremlagt muntlig på møte i rekrutteringsprosjektets styringsgruppe 11-12/11/2008.
Statusrapport 06.05.2009 09:35:06: Det var for få bedrifter med i undersøkelsen til at man kan trekke bastante konklusjoner. Man har imidlertid fått klare indikasjoner på situasjonen. Innsamlet materiale viser at det ikke var markerte forskjeller mellom Nord-Norge og Sør-Norge. Siden bedriftene varierte ganske mye i størrelse og representerte mange ulike bransjer, er det vanskelig å sammenligne effekter av bedriftsstørrelser. Det er store forskjeller i rekrutteringsbehov, og siden mye rekruttering skjer lokalt, er det bedriftenes lokalisering som gir utfordringer gjennom konkurrerende industri. Det var nokså optimistisk tone i bedriftene i forhold til tilgang til arbeidskraft fremover.

 


06.05.2009 09:30:38 Statusrapport:
Resultater ble fremlagt muntlig på møte i rekrutteringsprosjektets styringsgruppe 11-12/11/2008.
Rekrutteringsprosjektet for marin sektor er en satsing fra Fiskeri- og kystdepartementet (FKD) som skal styrke rekrutteringen til marin sektor, havbruk, fiskeri og fiskeindustri. Satsningen ble startet i 2008

En viktig del av Rekrutteringsprosjektets arbeid er å fremskaffe kunnskap om de ulike bedriftenes og båtenes rekrutterings- og kompetansestrategier. Kunnskapen som fremskaffes skal brukes til å meisle ut strategi- og handlingsplaner for prosjektet som sådan, samt formidles til næringen i ulike sammenhenger.

I det henseende er det behov for å initiere et forprosjekt som omhandler rekruttering og kartlegging av kompetansebehovet i fiskeindustribedrifter. Med fiskeindustribedrifter menes her bedrifter innen hvitfisksektoren (filét- og konvensjonell sektor), pelagisk sektor, samt foredling av laks og ørret. Det ønskes hovedvekt på de store bedriftene, men undersøkelsen må også omfatte enkelte mindre bedrifter for å se om det er en felles gjeldende rekrutteringsstrategi eller om denne er størrelses- og lokalitetsavhengig.

Det ønskes at undersøkelsen tar utgangspunkt i vedlagt rapport: STF 80A066019-Åpen rapport, Kartlegging av kompetansebehov i norsk fiskeri- og havbruksnæring, fra 2006 av Merete Gisvold Sandberg og Trude Olafsen. Denne vil gi relevant bakgrunnsinformasjon for undersøkelsen.
Få økt kunnskap om rekruttering og kartlegging av kompetansebehovet i fiskeindustribedrifter.
Kunnskapen som fremskaffes skal brukes til å meisle ut strategi- og handlingsplaner for prosjektet som sådan, samt formidles til næringen i ulike sammenhenger.
Aktuelle problemstillinger i undersøkelsen vil være:
1. Hva er gjeldende rekrutteringsstrategi for bedriftene? Er dette relatert til størrelsen på bedriften og geografisk lokalitet?
2. Hva er sammensetningen på arbeidsstyrken til bedriften? Herunder kommer punkter som;
a) I hvor stor grad benytter sjømatbedriftene utenlandsk arbeidskraft?
b) I hvor stor grad benyttes det sesongarbeidere?
3. Hvor rekrutteres det i fra? (Nærmiljø, hele landet, utlandet etc.) Hva er det dominerende rekrutteringsområdet?
4. Hvilke ”kanaler” benyttes for å rekruttere arbeidskraft? (annonser, rekrutteringsbyråer, NAV, skoler etc.) Herunder, hva er dominerende rekrutteringsmetode? Hvor vanlig er det for eksempel å bruke rekrutteringsbyråer (Manpower, Adecco etc.) med tanke på rekruttering?
5. Er bruken av utenlandsk arbeidskraft en del av en bevisst rekrutteringsstrategi eller er det en metode brukt for å løse akutt mangel på arbeidskraft?
6. Hva er gjennomtrekksprosenten på de ansatte i bedriften? Hvordan er gjennomtrekksprosenten hvis man tar hensyn til kjernepersonell versus annet personell?
7. Hvilken kjernekompetanse er bedriften avhengig av?
8. Hvordan rekrutteres det kjernepersonell/nøkkelpersonell? Skiller denne rekrutteringsmetoden seg og bruk av ”kanal” seg fra rekruttering av annet personell?
9. Hva anser bedriftene som sin største nåværende utfordring i forhold til kompetanse og rekruttering?
10. Hva anser bedriftene som sin største fremtidige utfordring i forhold til kompetanse og rekruttering?


Prosjektets faglig ansvarlige er Dr. scient Grete Hansen Aas, Møreforskning. Øvrige deltakere er: fiskerikandidat Kari Fjørtoft, Møreforskning; høgskolekandidat Ann Helen Hellevik, Møreforskning; og cand.philol. Øyvind Herse, Møreforskning.
Resultater ble fremlagt muntlig på møte i rekrutteringsprosjektets styringsgruppe 11-12/11/2008.
Det vil bli utarbeidet sluttrapport.
keyboard_arrow_up