Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

900121

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900121
Status: Avsluttet
Startdato: 01.09.2008
Sluttdato: 01.09.2009

Vilje-con-valg: Valg og bortvalg av marin sektor som utdannings- og yrkesarena

Sammendrag
Våren 2008 ble alle norske universiteter og høyskoler invitert og oppfordret til å delta, og med bare et par unntak, sluttet alle opp om prosjektet og samlet data med Vilje-con-valgs spørreskjema. Per september 2008 har Vilje-con-valg samlet spørreskjemadata fra omkring 10 000 begynnerstudenter ved realfaglige og teknologiske studieprogrammer (inkludert marine og maritime studier) samt, for sammenlikning, en del ikke-realfaglige utdanninger ved nesten alle norske universiteter og høyskoler. Videre samler Vilje-con-valg høsten 2008 inn data fra ca. 2000 elever i videregående skole, VG2, studiespesialiserende retning. Studentene og elevene har svart på spørreskjema i papirformat, og flere personer er allerede i gang med å kode og bearbeide dataene for statistiske analyser. Så langt har Vilje-con-valg ikke samlet data fra elever i yrkesopplæringen. Disse elevene utgjør en spennende og relevant målgruppe for rekrutteringsprosjektet, så grunnen til at de ikke er med er simpelthen mangel på ressurser.

Det har framkommet av diskusjonene i rekrutteringsprosjektet til marin sektor at nettopp yrkesopplæringen er en spesielt interessant studievei, da det her finnes et mangfold av marine tilbud. Dersom Vilje-con-valg på en best mulig måte skal bidra til forståelse av ungdoms valg og bortvalg av marine fag, bør man samle data også fra elever i yrkesopplæring.

910 000 utfylte spørreskjema er mottatt, og prosjektets neste fase har tatt til: Kodingen av dataene. Man regner med at dette utgjør mer enn et årsverk, og at dette arbeidet vil være ferdig i mars 2009. Førsteinntrykket av datamaterialet er at det virker lovende med hensyn til å gi ny og fruktbar innsikt om ungdoms utdanningsvalg.

Oppdatert informasjon og publikasjoner fra prosjektet er tilgjengelig på Naturfagsenteret sin side for Vilje-con-valg nettside her
Det er mange faktorer som spiller inn når unge skal velge utdanning og yrke. Vekten de ulike forholdene tillegges vil variere fra person til person.
Bakgrunnen for prosjektet er den lave rekrutteringen av ungdom generelt og jenter spesielt til en del realfaglige utdanninger og yrker, særlig matematikk, fysikk og teknologi, og det relativt høye antallet studenter som ikke gjennomfører studiet samt den lave rekrutteringen til marin sektor, og ønsket om å bedre rekrutteringen av elever, studenter og arbeidskraft til sektoren.

Navnet Vilje-con-valg skal gi assosiasjoner til hva ungdom vil – og hva de så velger. Videre, siden Vilje-con-valg bygger på funn og perspektiver fra prosjektet ROSE (The Relevance of Science Education), har en valgt å videreføre koblingen til blomsterfloraen. Den internasjonale varianten av Vilje-con-valg heter IRIS: Interests & Recruitment in Science. (Prosjektet er finansiert gjennom EUs 7. rammeprogram, og har oppstart mai 2009.) Prosjektet Vilje-con-valg og stipendiatene har ekstern finansiering fra Nasjonalt fakultetsmøte for realfag, Kunnskapsdepartementet, NITO, NHO, Energibedriftenes landsforening, Norsk Industri, Norsk Teknologi, Oljeindustriens Landsforbund og Tekna.

Prosjektet er forankret i Sett Sjøbeins handlingsplan for 2009: “Inkludere marine fag i forskningsprosjektet Vilje-con-valg, der målet er å få en forståelse av ungdommers valg og bortvalg av marine fag”.
• Å få informasjon om hvorfor ungdom velger eller ikke velger å gå yrkesopplæring innen marine fag, akvakultur og fiske og fangst.
• Å utvikle direkte anvendbar kunnskap for å øke rekrutteringen og redusere frafallet ved studier i matematikk, naturvitenskap og teknologi (MNT).
Prosjekt som skal gi kunnskap om hvorfor ungdom velger eller ikke velger å gå yrkesopplæring innen marine fag, akvakultur og fiske og fangst. Resultatet vil være til hjelp i kommunikasjonsarbeidet mot ungdom. Det vil gi innsikt i hvilket bilde ungdom har av marin sektor som arbeidsplass og kunnskapene prosjektet kan gi vil være relevant for videre utvikling av rekrutteringstiltak. Det skal kunne bidra med kunnskap som er relevant ved utviklingen av tiltak for å øke rekrutteringen av elever, studenter og arbeidskraft til marin sektor. Kunnskapene som kommer ut av dette forskningsprosjektet, kan øke sannsynligheten for at midler brukes på rekrutteringstiltak som fungerer.
Følgende arbeidsoppgaver skal utføres:
1. Den versjonen av Vilje-con-valg-spørreskjemaet som brukes i VG2 studiespesialiserende retning, bør gjennomgås og justeres for at det skal passe for yrkesfaglig retning.
2. Undersøkelsen og spørreskjemaet må meldes til Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste for godkjenning.
3. Framskaffe en oversikt over studietilbudet ved alle yrkesfaglig skoler, og på grunnlag av dette å definere en målgruppe for datainnsamlingen. En har tidligere vært inne på å samle data fra elever ved naturvitenskapelige, teknologiske, marine og maritime fag, og for sammenlikning, helse- og sosialfag, kokke- og restaurantfag, jordbruksfag og eventuelt frisør. Denne diskusjonen kan fortsette når man har en slik oversikt for hånden.
4. Arbeide for at alle de aktuelle skolene slutter opp om prosjektet og etablere kontakt med personer som kan koordinere datainnsamlingen ved skolene. Ut fra erfaring antar man at noen skoler kommer til å melde en kontaktperson for hvert fag, mens andre vil gi én person koordineringsansvaret for hele skolen. Etableringen av koordinatornettverket er en svært tidkrevende prosess, da det skal en del oppfølging og purring til før innpass og kontaktperson er avklart ved alle aktuelle skoler og for alle aktuelle fag. Ett månedsverk er neppe å ta hardt i – med mindre FOSFOR, FHF eller andre myndigheter kan legge press på skolene så dette kommer raskere på plass.
5. Ta imot meldinger fra alle koordinatorene om antall aktuelle elever ved studiestedet og få sendt spørreskjemaet til trykking.
6. Spørreskjemaene sendes så ut til skolene med følgebrev og instruksjoner, og skolene returnerer spørreskjemaene i utfylt stand.
7. Videre skal innkomne spørreskjema nummereres og sorteres, det skal utvikles en kodebok, og alle responsene skal kodes og bearbeides. Kodingen alene utgjør ca tre månedsverk. (Dette avhenger selvfølgelig av utvalgsstørrelse. En regner at man koder 750–1000 spørreskjema per månedsverk).
8. Videre fortjener koordinatorene en oppsummering av hvordan datainnsamlingen har gått og en individuell takk for innsatsen og for at de sluttet opp om prosjektet.
9. Så gjenstår analysene, og her kan man håpe at noen masterstudenter vil engasjere seg i prosjektet. På lengre sikt kan en også arbeide for at det gjøres mer dyptgående analyser av en framtidig doktorgradsstipendiat eller postdoktor. Uansett foreslås fire–fem månedsverk forskningsassistanse for å gjøre noen første innledende dataanalyser og utarbeide en eller flere rapporter med resultater fra denne delen av prosjektet som handler om valg og bortvalg av marin sektor som utdannings- og yrkesarena.

Vilje-con-valg har prosjektert med at sekretariatet skal gjennomføre deler av arbeidet beskrevet over, punkt 3–6 og 8. Grunnet mangel på ressurser må sekretariatet overlate en større del av arbeidet til Vilje-con-valg. Sekretariatets bidrag inn i Vilje-con-valg, blir som følger:
• Punkt 3 – Sekretariatet innhenter nødvendig oversikt over studietilbudet ved alle yrkesfaglige skoler for akvakultur og fiske og fangst.
• Punkt 4 – Sekretariatet bidrar med brev som legges ved utsending av spørreskjema, slik at Vilje-con-valg får nødvendig forankring til næringen. Resten ivaretas av Vilje-con-valg.
• Punkt 8 – Sekretariatet bidrar med brev, som legges ved foreløpig rapport med oppsummering av innsamlet data, der en takker for innsatsen. Utsendelse skjer via Vilje-con-valg.
Sluttrapport vil bli publisert og være åpent tilgjengelig. Det vil også formidles fra Vilje-con-valg sin nettside her.
keyboard_arrow_up