Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

900090

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900090
Status: Avsluttet
Startdato: 25.06.2008
Sluttdato: 29.08.2008

Trøndersk matfestival

Rundt 80.000 mennesker var innom festivalområdet 7.–9. august 2008. Fisk- og skalldyrbaren hadde små sittegrupper hvor publikum kunne nyte enkle små retter med tilhørende drikke. Noe av det som stod på menyen var blåskjell, kreps, krabbe, marinert fisk, tangsuppe, tangpai, brød og tilhørende dressinger.

I teltet på sjømattorget stod det en utstillingsmonter med fisk og skalldyr. Her ble LUR-arter profilert i tillegg til andre mer vanlige arter. Ulike leverandører fra Trøndelagskysten hadde levert et spekter av råvarer som ble presentert til publikum. Festivalen hadde en konkurranse basert på fiskene og skalldyrene i monteren. Monteren var bemannet med en person slik at publikum fikk god informasjon og opplysninger rundt råvarene. Monteren var utrolig populær og skapte store køer i teltet.

På demonstrasjonsstanden hadde gjestekokken og kokkelaugene i trøndelagsfylkene ulike demonstrasjoner og seanser jevnt fordelt utover alle tre festivaldagene. Filetering av fisk, rensing av krabbe, og litt om hvordan man vurderer fiskens ferskhet ble vist i miniseminar og i demonstrasjoner. Årets gjestekokk var Harald Osa. Hans presentasjon hadde tittelen “Med fisk og skalldyr på menyen”.
Trøndersk matfestival skal arrangeres i år for fjerde gang. I 2007 besøkte ca 60.000 personer festivalen. Trøndersk matfestival arrangeres i nært samarbeid med Olavsfestdagene som hadde over 200.000 besøkende i 2007. Hele Trondheim myldrer av liv og røre under festivaldagene og Trøndersk matfestival er blitt en av de største matfestivalene i Norge.

Trøndersk matfestival ønsker å tilby utstillerne en markedsførings- og profileringsarena der de kan skaffe seg nye verdifulle kontakter for et langsiktig samarbeid i tilegg til et direkte salg. De jobber også for at festivalen skal være inkluderende, der både store som små bedrifter skal kjenne seg hjemme. Likeså om man arbeider med tradisjonsmat eller med mer innovative produkter.

I norske farvann er det omlag 220 arter. Blant disse rike fiske- og skalldyrforekomster langs kysten er det i dag en rekke arter som ikke utnyttes optimalt i forhold til potensialet, mens andre arter ikke utnyttes kommersielt i det hele tatt. Det er stor oppslutning om festivalen som vil være en god arena for å la forbrukere få informasjon om LUR (lite utnyttede marine ressurser)-arter, hvordan de kan tilberedes og få smake på de ulike produktene.
• Å få profilert LUR-arter overfor konsumentene i Trøndelag og besøkende på den planlagte fisk- og skalldyrsbaren til Trøndersk matfestival 7.–9. august 2008. 
• Å øke forbrukernes kunnskaper om LUR-arter og etterspørselen etter slike produkter.
Nytteverdien vil være at mange potensielle konsumenter (60.000 besøkende) i Trondheim får informasjon om LUR-artene, hvordan de kan tilberedes, samt får smake på produkter av de ulike LUR-artene. Dette vil være et godt utgangspunkt for å kunne øke konsumet at nye arter i Trondheimsområdet.

I år arbeider festivalen spesielt med å få til “oaser” på festivalområdet og aktiviteter der besøkende skal få oppleve trøndersk mat og matkultur med alle sine sanser. Kyst- og fiskeriminister Helga Pedersen vill åpne årets Trøndersk matfestival.

En av de viktigste nyhetene i år er et opplevelsestorg for fisk og skalldyr. Festivalen stiller til disposisjon et eget telt for blå sektor som de ønsker å fylle med:
• Utstillere med bugnende fiskestand. Utstillerne søker på vanlig måte om utstillerplass og betaler selv for leie av standplass.
• Fisk- og skalldyrsbar med små sittegrupper der det serveres smaksprøver på blant annet kråkeboller, østers, sjøsnegler og andre ukjente produkter fra sjøen.
• Demonstrasjonsstand der bedriften har mulighet til å demonstrere eller ha miniseminar for eksempel om filetering av fisk, rensing av krabbe, hvordan vurdere ferskheten på fisk m.m.
• Teltet dekoreres med rekvisita fra blå sektor. “Fiskemiljø”.

Opplevelsestorget med bl.a. LUR-arter blir markedsført gjennom en publikumsbrosjyre (opplag på 5.000), i Olavsfestdagens brosjyre (opplag 30.000), på Trøndersk matfestival sine nettsider, på pressekonferanser og i pressemeldinger, og i annonser. Videre legges det opp til å spre informasjon fra markedsføringen av LUR-arter på Trøndersk matfestival på FHFs nettsider.
keyboard_arrow_up