Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.
Prosjektnummer
Workshops maneter og kråkeboller
Denne handlingsplanen summerer opp hva som kreves av utviklingsmidler for å utvikle dette til en lønnsom næring. Totalt beløper dette seg til 17 millioner kroner for perioden 2009-2013.
-
Rapport: Handlingsplan: FoU for fangst, oppfôring og oppdrett av kråkeboller 2009-2013
Nofima-rapport 2008. Av Atle Mortensen og Sten I. Siikavuopio.
-
Rapport: Maneter: Fra problem til verdiskapingsressurs
SINTEF/NTNU. Oppsummering av workshopen Utnyttelse av maneter i Norge, Trondheim 22. oktober 2008.
I norske farvann er det omlag 220 arter. Blant disse rike fiske- og skalldyrforekomster langs kysten er det i dag en rekke arter som ikke utnyttes optimalt i forhold til potensialet, mens andre arter ikke utnyttes kommersielt i det hele tatt.
LUR-programmet ønsker å vurdere nye potensielle arter som det kan satses på gjennom programmet. Aktuelle arter å arbeide med er:
- Kråkebolle
- Strandsnegle
- Strandkrabbe
- Østers
- Maneter
LUR - programmet vurderer kråkeboller og maneter som de mest aktuelle nye arter å satse på.
gi innspill om hvilken art(er) som har det største potensialet for verdiskaping, og beskrive utfordringer og muligheter i forbindelse med forvaltning, fangst, produksjon og eksport av disse artene.
Nytteverdien for næringen er videre at LUR-programmet i samarbeid med næringsaktører og forskere og får satt fokus på potensialet for å utnytte nye marine arter. Man tilegner seg stadig mer kunnskap om hvilke verdier en har langs kysten, og denne kunnskapen har også verdi for høsting av de arter som tradisjonelt har vært viktige.