Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

521014

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 521014
Status: Avsluttet
Startdato: 01.04.2007
Sluttdato: 31.12.2007

Kiselalgeoppblomstring i inntaksvann et problem for tidlige livsstadier av laks?

Fersksvannsressurser:
Prosjekt ved NIVA omkring oppblomstring av kiselalger i inntaksvann til settefiskanlegg.
Hovedmål:
Undersøke omfanget av et eventuelt kislealgeproblem i norske settefiskanlegg gjennom intervjuer på anlegg som på papiret (råvannskilde innsjø med høy total N og høy temperatur i mai) kan tenkes å få problemer med kislealger. I tillegg skal det analyseres algeprøver fra tre av anleggene.
Prosjektet er et av tre omkring problematikken kiselalger i inntaksvann, hva tåler yngel av laks og hvilke muligheter finnes for tidelig varsling?

Bakgrunn:
Våren 2006 opplevde to settefiskanlegg i Skogseid vassdraget i Hordaland fiskedød hvor årsaken viste seg å være høye konsentrasjoner av kiselalgen Asterionella formosa. Anlegg i dette vassdraget har også tidligere opplevd fiskedød knyttet til kiselalger. Respirasjonsproblemer på grunn av skader på gjelleepitélet eller klogging er en nærliggende forklaring. Andre årsaker til dødelighet og stress kan være oksygensvikt i karene om natten pga en stor algebiomasse som respirerer og forbruker oksygen mens det om dagen kan bli tilsvarende oksygenovermetning.

Det er ikke sikkert hva som fører til slike kraftige blomstringer enkelte år men næringssalttilgang og klimaforhold er de mest nærliggende forklaringsmodellene.

I følge data fra Vannkvalitets(VK)-prosjektet har 70 % av settefiskanleggene innsjø som råvannskilde. Av disse har ca. 30% innhold av totalt nitrogen tilsvarende det en finner i Skogseidvassdraget (ca 250 microgram/L N). Dette betyr at oppblomstring av kiselalger på papiret kan berøre mange anlegg.


Kontakt person: Kjell Maroni, FoU-koordinator, Havbruk
keyboard_arrow_up