Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

323032

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 323032
Status: Avsluttet
Startdato: 05.06.2004
Sluttdato: 26.01.2006

Utvikling av forbedret arbeidsbekledning for fiskere

Undersøkelsen viser at det stilles store krav til arbeidsbekledning, og dagens bekledning tilfredsstiller ikke disse kravene. Arbeidsflytedraktene på markedet tilfredsstiller krav til oppdrift i henhold til NS-EN 393, men ikke brukerens krav til funksjonalitet og komfort (vanntetthet, termisk komfort, bevegelighet). Det personlige verne- og sikkerhetsutstyret om bord er gjerne begrenset til det som er pålagt i henhold til lover og forskrifter.
 
Man antok at utvikling av personlig verneutstyr i henhold til fiskernes egne behov og krav ville øke motivasjonen for å ta det i bruk. Prosjektet hadde et sterkt brukerfokus. Gjennom arbeidet med prosjektet opplevde man at fiskerne engasjerte seg ekstra fordi de følte eierskap til resultatene. Det ble avdekket et åpenbart behov for mer kunnskap i næringen om arbeidsbekledning og hvordan man kan ivareta egen sikkerhet og personlig komfort gjennom bedre bekledningskonsepter.
Utgangspunktet for prosjektet har vært kravspesifikasjonen for arbeidsbekledning som ble utviklet i FHF-prosjektet “Fiskebåten som fremtidig arbeidsplass” (FHF-322012).
Å bidra til å redusere antall arbeidsulykker og helseskader i fiskeflåten gjennom å utvikle en funksjonell og sikrere arbeidsbekledning for fiskere.
Det forventes at prosjektet vil bidra til reduksjon i antall arbeidsulykker og helseskader blant fiskere.
Faktisk gjennomføring
I prosjektet arbeidet man med produktutvikling av en ny og sikrere arbeidsbekledning for fiskere. Det ble gjennomført konseptgenereringer med hensyn til draktkonsept og konsepter for å tilfredsstille de viktigste brukerkravene. Det eksisterende, foretrukne bekledningskonsept (oljehyre med underbekledning) og to generasjoner prototyper (tidlig fase og siste versjon) er evaluert i henhold til kravspesifikasjonen i SINTEFs arbeidsfysiologiske laboratorium. Isolasjonsverdiene til de ulike bekledningskonseptene er målt med termisk manikin. Bekledningsfysiologiske tester er gjennomført med forsøkspersoner i klimakammer.

Subjektive evalueringer fra fiskere er innhentet ved hjelp av spørreskjema. Gjennom intervjuene erfarte man at de fleste fiskere er svært bevisst på den bekledningen de har på seg. Flere har prøvd bekledning med flyteelement, men har funnet denne ukomfortabel og for varm å jobbe i.
 
Organisering
Prosjektgruppa har bestått av:
Torleif Paasche, Norges Fiskarlag
Åge Bjor, Gjensidige Forsikring
Irene Mjelde og Arnt Idar Dalen, Regatta as
Jarl Reitan og Ingunn Holmen Geving (prosjektleder), SINTEF Helse
Prosjektet vil utarbeide et prosjektsammendrag.
keyboard_arrow_up