Til innholdet

22.10.2013

Vaksineskader og ryggdeformiteter

Ryggdeformiteter er et problem ved oppdrett av atlantisk laks og regnbueørret. I tillegg til å skade næringas omdømme medfører ryggdeformitetene et betydelig økonomisk tap i form av tapt tilvekst og nedklassing ved slakt. VESO har nå gjennomført et prosjekt hvor eventuelle sammenhenger mellom kjente vaksinebivirkninger og grad av ryggradsmisdannelser i oppdrettslaks har blitt undersøkt.

Del artikkel

Vaksinering av fisk er en viktig del av norsk oppdrettsnæring sitt arbeid med å sikre frisk fisk. Samtidig er det kjent at vaksinering kan gi ulike bivirkninger, avhengig av hvordan vaksineringen utføres, vaksinetype m.m. I forbindelse med et feltforsøk der ulike vaksiner ble studert kom det frem at det var en vaksine som så ut til å gi betydelig mer bivirkninger enn andre i samme forsøk.

For å følge dette nærmere ble det satt i gang en studie der omfang av bivirkninger, endring i tilvekst med mer ble studert helt frem til slakting. Av studien som nå er rapportert fremkommer det at vaksiner i ulik grad kan gi noe svekket appetitt hos fisken, og at det kan være en sammenheng mellom svekket appetitt og tilførsel av mineraler til skjelettet i perioder med rask vekst.

Vaksiner som gir mye bivirkninger kan også indirekte påvirke beinvekst via signalstoffer som sirkuleres i blodet. De vaksinene som benyttes i næringen i dag gir ikke så store bivirkninger som den som kom dårligst ut i denne studien. I praksis er dette en balansering mellom vaksiner som gir best mulig beskyttelse, og samtidig minst mulig uheldige bivirkninger.

Gode vaksinasjonsrutiner og optimalisering av fôret som tilbys fisken i perioden etter vaksinasjon er viktig i denne sammenhengen.

keyboard_arrow_up