Til innholdet

22.10.2013

Spesialutgave om rensefisk

Høsten 2009 opprettet Forskningsfondet FHF et eget prosjekt for koordinering av lakselus forskningsaktiviteter. Veterinærinstituttet fikk ansvaret for å lede prosjektet, og sammen med FHF og Norsk Fiskeoppdrett har man bidratt til et eget temanummer viet rensefisk som nå er tilgjengelig.

Del artikkel

Bladet inneholder omfattende ny kunnskap både fra praktisk bruk og forskning, rundt rensefisk som luseknekker i fiskeoppdrett, og bør bli obligatorisk lesing for alle interesserte parter i oppdrett og næring.

Fagsjef for havbruk i FHF, Kjell Maroni, sier at rensefisk er blitt en svært viktig ressurs for laksenæringen, og at mange enkeltanlegg gjennom flere år har vist at det faktisk er fullt mulig å holde svært god kontroll med lakselus i anlegg bare ved bruk av rensefisk. - Det blir på mange måter samme forholdet som fruktdyrkere som bruker marihøner mot lus, sammenligner Maroni rensefisken med.

Prosjektleder Randi Nygaard Grøntvedt fra Veterinærinstituttet forklarer at den kraftige økningen i bruk av rensefisk mot lakselus fra 2009, trolig kom som følge av lakselusenes resistensutvikling mot legemidler. I fjor økte bruken av rensefisk så kraftig at i september og oktober var det, i følge Lusedata.no, rensefisk i nær halvparten av alle anlegg i Norge.

- I lang tid frem til dette har det vært generelt liten bruk av rensefisk, sier Grøntvedt, - og med denne eksplosjonen i bruken er behovet for å hente frem erfaring og kunnskap rundt fangst, håndtering og bruk av rensefisk er tydelig. Linken er dessverre fjernetSamarbeid næring-forskningLinken er dessverre fjernet Det er åtte år siden sist Norsk Fiskeoppdrett ga ut et eget temanummer om rensefisk, og bladet har siden vært en av de viktigste kildene til anvendt kunnskap omkring bruk av leppefisk og annen rensefisk i lusekampen. - I nært samarbeid med nærings- og forskningsaktører har vi fått laget et bredt sammensatt temanummer som omhandler temaer som; bestander av rensefisk, fangst, helse og kvalitetskontroll, transport, fiskehelse, bruk av rensefisk, skjul, effekt basert på erfaringer og oppdrett av rensefisk, sier Grøntvedt. Fagsjef Maroni understreker på sin side hvor viktig det er at den eksisterende kunnskap og erfaring blir fordelt til alle i næringen, noe som vil bidra til gode diskusjoner om hvilken kunnskap som mangler og forslag til nye løsninger.

På spørsmål om hva den største utfordringen er i dag, trekker han frem at rensefisk som settes ut i anlegg overlever og faktisk aktivt spiser lus. - Dette er utfordringer FHF regner med å ta tak i fremover, og en større satsing om bestander og fangstkvalitet hos rensefisk i regi av Havforskningsinstituttet starter også opp i disse dager, hovedfinansiert av FHF, avslutter han. Linken er dessverre fjernetKvalitetLinken er dessverre fjernet Det er et stort fokus på god kvalitet av rensefisk siden det er en av forutsetningene for god effekt.

Artiklene i temanummeret til Norsk Oppdrett som omhandler kvalitetskontroll og gir råd for hvordan skader på fisk kan forhindres, er viktig informasjon. Rensefisk må følges opp i merdene, og artiklene som beskriver helsekontroller, tilpasset maskestørrelse og bruk av skjul er nyttig lesestoff. Dagens kunnskap om bakterie- og virussykdommer og parasitter på rensefisk er også beskrevet. Beredskap mot potensiellt smittsomme agens (bakterier/parasitter), det være seg rask identifisering via diagnostisering eller forebygging ved spesifikke vaksiner, kan bli avgjørende. Samtidig med produksjonen av bladet ble det også laget en plansje som viser kjennetegn ved våre fire mest benyttede rensefiskarter; bergnebb, grønngylte, gressgylte og berggylte. På baksidene til denne finnes en ABC om rensefiskbruk. Plansjen ble til på bakgrunn av sentral innsats fra næringens referansegruppe på rensefisk i Midt-Norge.

Bladet sendes gratis ut til Norsk Fiskeoppdretts abonnenter.

keyboard_arrow_up