Til innholdet

07.03.2017

Pelagisk

Nytt FHF prosjekt vil kunne gi notflåten bedre kontroll over redskap og fangst

I de siste årene er det lagt ned stor forskningsinnsats ved utvikling av metoder og utstyr for bedre fangstkontroll i fiske etter pelagiske arter som sild og makrell. Det er gjort forbedringer blant annet innenfor akustisk mengdemålingsmetodikk og slippemetodikk, men det er fortsatt mange uløste problemstillinger. Et nylig startet FHF prosjekt skal nå oppnå bedre fangstkontroll i ringnotfiske gjennom å utvikle instrumenter og analysemetoder som gir bedre grunnlag for beslutninger under fangstprosessen.

Del artikkel

FHF Prosjektet adresserer tre av de strategiske forskningsområdene; kompetanseutvikling, overvåkning og identifisering under fangst og identifisere indikatorer for stress og potensiell overlevelse i kommersielle snurpenotfangster for å bidra til å definere grenseverdier for slipp av uønsket fangst

Hovedområdet i prosjektet er utvikling av instrumenter, metoder og hjelpemidler for overvåking av fangsten og visualisering av fiskestim og not under fangst. Dette vil søkes oppnådd gjennom å videreutvikle innsamling, sammenstilling og analyse av akustiske, optiske og andre relevante data som trengs for metodeutvikling og sanntidsbruk om bord for fangstovervåking. Denne kunnskapen og instrumentering er meget viktig for reevaluering av nåværende regelverket for slipping fra not.
Datainnsamlingen blir en viktig verktøykasse for fremtidige forskningsprosjekt, samtidig som den kan fungere som en katalysator for videre produktutvikling. Prosjektet vil kunne gi notflåten bedre kontroll over redskap og fangst, og øke fangstverdi og lønnsomhet. Det vil bli utviklet instrumenter og metoder for å bestemme biomasse, art, individstørrelse og atferd før kast og i tidlig fangstfase. Slike instrumenter gjør det mulig for skipper å unngå fangster av lav verdi og ulovlige fangster som igjen vil gi mer effektiv og verdifull fangst.
Kjennskap til redskapets geometri vil kunne gi økt forståelse for den gjensidige påvirkningen mellom redskap og omgivelser, deriblant fiskestimen. En bedre utnyttelse og sammenstilling av tilgjengelige datakilder legger grunnlaget for å forstå samspillet mellom fartøy, utstyr, miljø og fisk under fangstprosessen. Denne informasjonen vil kunne brukes for å bestemme fangstens stressnivå og for å definere trygge grenser for når fangst kan slippes. Prosjektet følges opp av SINTEF Oceans AS.

Dette prosjektet kan bidra til å gjøre ringnotflåten enda mere lønnsom og bærekraftig, sier Rita N.Maråk, fagsejf i FHF.


For mer informasjon og for å følge dette prosjektet se her:  Fangstkontroll i notfiske etter pelagiske arter: Fase 2

keyboard_arrow_up