Til innholdet

12.10.2016

Havbruk

Kostnadsutvikling i konkurrentland - ny analyse foreligger

FHF-prosjektet om kostnadsutvikling i havbruksnæringen ble gjenstand for betydelig interesse og oppmerksomhet i fjor og i lang tid. Det ble vurdert som særdeles nyttig av aktører i næringen. Basert på det igangsatte FHF et prosjekt om kostnadsutviklingen i konkurrentland – og nå foreligger resultatene.

Del artikkel

Rapporten undersøker og gjennomgår kostnadsutviklingen for Canada, Chile, Skottland og Færøyene. Nofima har hatt prosjektledelsen og prosjektet er gjennomført i samarbeid med Kontali Analyse. Resultatene viser at kostnadsdriverne er lik som Norge når det gjelder fôr og helsekostnader, men i ulik grad. De andre nasjonene har også ulike utfordringer med lakselus og andre sykdommer, samt at en del av landene har flere utfordringer med giftige alger og predatorer.

Når det kommer til regelverkets betydning for kostnader har Færøyene og Norge den mest kostnadseffektive produksjonen. Dette kan komme blant annet av biologiske resultater og mer effektive anlegg. Felles for alle konkurrentland utenom Færøyene er at produksjonen foregår i mindre enheter og konsesjonsbestemmelsene kan være en  avgjørende faktor som hindrer like effektiv drift som i Norge. Norsk oppdrettsnæring til tross for stor kostnadsvekst er meget konkurransedyktig, næringen er innovativ og har rammevilkår for utnyttelse av gode naturgitte forhold. Generelt for alle land er at kostnader øker, men det finnes også her viktige forskjeller. Lønnskostnader har økt lite på Færøyene og Canada i forhold til Norge og Chile. Smoltkostnader har økt en i Skottland, Norge og Chile mens i Canada og på Færøyene har disse kostnadene vært stabile.

Effekten av valuta er stor, både for kostnader og for salgspriser og når det kommer til markedsforhold kan man si at Atlantisk laks er et homogent produkt, og de ulike produsentlandene konkurrerer både i amerikanske, europeiske og asiatiske markeder. Det finnes regulering på adgang, produksjonsbegrensninger og regelverk knyttet til miljøpåvirkning og sykdom hos alle land. Resultatene viser at det likevel er store forskjeller i måten regulering og andre myndighetsstyrte forhold påvirker disse kostnadene. Lakselus i Norge  har hatt større kostnadsdrivereffekt enn i konkurrentlandene. Norsk oppdrettsnæring sine gode rammevilkår gir Norge den konkurransedyktigheten som næringen har i dag.

For å lese detaljert om de ulike funn finner du hele rapporten her:
Kostnadsutvikling for havbruk i Norge og i konkurrentland

 

keyboard_arrow_up