Etter nye krav (Regulation UE 1169/2011) om at konsumenter skal ha tilgang til detaljert informasjon om produktene de spiser, så ble næringen nødt til å fremskaffe en slik kunnskap for konvensjonelle produkter. Det var bakgrunnen for at FHF initierte dette prosjektet som har blitt gjennomført og ledet av ANFACO CECOPESCA´s laboratories i Spania.
Så langt i prosjektet foreligger informasjon om næringsinnhold for klippfisk (torsk, lange, brosme og sei), saltfisk (torsk) og utvannet klippfisk av torsk. I tillegg er tørrfisk analysert, samt tørkede hoder og videreforedlede produkter slik som lutefisk av torsk og utvannet tørrfisk produsert av torsk. Det er foreslått merking av næringsinnhold på etiketter basert på analyserte data.
Faktaark finnes for klippfisk her og for tørrfisk her
Det ble funnet noe avvik mellom næringsinnholdet og dagens produksjonsstandard. Det er med andre ord anbefalt å oppdatere denne normen basert på analysene gjort i denne studien. Av mineraler er det kun selen som muligens trenger deklarasjon, men dette må undersøkes nærmere.
Det ble også analysert for tungmetaller og andre fremmedstoffer slik som dioxin og PCB. Innholdet av disse stoffene er svært lav i de analyserte produktene, noe som trolig skyldes deres lave fettandel.
Rapportene om mikrobiologi og andre stoffer finnes her
Bakterievekst på klippfisk er svart lav. Det ble gjort en studie av utvannet klippfisk og selv på dag 17 var det svært lite bakterier (ved 2oC). Tørrfisk ser ut til å ha noe mer bakterier, men selv her er nivået lavt-moderat. Det er ikke for noen av de analyserte produktene problemer i forhold til konsum.
Nå ser næringen behovet for å utvide kunnskapen også for tørrfisk fra andre arter enn torsk (sei, brosme, lange og hyse). Prosjektet blir derfor nå forlenget og får et ekstra tilskudd på 108.000 kr.
For mer informasjon om prosjektet les her