Til innholdet

04.09.2015

Merking med naturlige grunnstoffer er en mulig løsning for å identifisere rømt oppdrettsfisk

Fra FHF prosjektet, sporing av rømt oppdrettslaks ved otolitt fingeravtrykk ble det vist at det er mulig å lage kjemiske merker i laksens ørestein (otolitt) som kan identifiseres gjennom hele livssyklusen. Prosjektet har vært en del av FHF sin satsing for å etablere kunnskap som basis for næringens valg og beslutninger om merking og sporing. Satsingen har vært med på å bidra til at store deler av næringen nå tester ut genetisk, DNA-basert sporing, og sporing ved å analysere grunnstoffer som avleirer seg fiskeskjellene og gjenspeiler hvor laksen har levd.

Del artikkel

Prosjektet som nå er avsluttet introduserer metodikk for enkelt og kontrollert merking av laks, og er et nytt bidrag i  arbeidet videre mot sporing av rømt oppdrettslaks. Prosjektet er utført av Havforskningsinsituttet og merkene ble laget ved å endre forholdet mellom naturlige grunnstoffer (stabile isotoper av barium (Ba) og strontium (Sr)) i øresteinen.

Ved å kombinere flere av disse naturlige grunnstoffene kan en lage unike spor eller strekkoder som kan brukes for å spore en fisk tilbake til rømningsstedet. Merkene leses ved en teknikk hvor en brenner hull i øresteinen med laser og måler sammensetningen ved hjelp av massespektrometri.

Merker i øresteinen ble etablert ved hjelp av fire metoder:
Ved å injisere morfisken med grunnstoffer i forkant av gytingen slik at disse kan overføres til alle eggene og da vil  merket bli avsatt i sentrum av øresteinen.
Ved å tilsette små mengder av grunnstoffene oppløst i fiskens vaksine slik at merker etableres ved vaksineringen.
Ved å tilsette grunnstoffer i svellevannet som tilsettes rett etter befruktningen av eggene.
Ved å bade plommesekkyngelen i en løsning med grunnstoffer.

Etter merking ble fisken oppdrettet under standard oppdrettsbetingelser til slaktestørrelse (ca. 4 kg). Metodene hadde ingen påvirkning på overlevelse, vekst eller innslag av deformiteter. Mengden naturlig strontium og barium som ble brukt er mindre enn 1 % av den mengden som finnes naturlig i laks og påvirker ikke matvaresikkerheten. 94 % av laksen i Norge kan merkes med en merkemetode for 16 øre per fisk og med mulighet til å spore den tilbake til de 63 største produsentene. Dobbelmerking gir mulighet for sporing tilbake til lokalitet.

Resultatene viser at alle metodene ga 100 % sikker merking med Ba-konsentrasjoner så lave som 0,001 μg pr g fisk og for Sr-konsentrasjoner ved 1 μg pr g fisk. Laserens deteksjonsgrense ble satt til 99,94 %, så metodene er meget nøyaktige. Ved alle metodene ble det også etablert prosedyrer som minimerer merke- og analysekostnadene slik at de kan overføres til fullskala oppdrett.

«Hvis hvert enkelt selskap merker sin fisk med egen kode, vil fanget fisk kunne spores tilbake til eier og sikkert skilles fra villfisk, så disse resultatene fra Havforskningsinstituttet er viktige for videre arbeid med sporing, sier Kristian Prytz, fagsjef i FHF.

Videre resultater blir oppsummert på FHF sin havbrukssamling i oktober, meld deg på HER

For mer informasjon om prosjektet, og linker til andre prosjekter i FHF og merking og sporing, se HER.

 

keyboard_arrow_up