Det har de siste årene skjedd et stort skifte i hvilke behandlingsmetoder som brukes mot lus. Bruken av legemidler har blitt betydelig redusert og ikke-medikamentelle metoder (IMM) har tatt over. I 2017 har man i noen områder sett lavere lusetall og mindre håndtering av fisken sammenlignet med foregående år. Dette blir forklart med bedre forebyggende tiltak, tidlig igangsetting av behandling og forbedret sonestruktur.
Video: Kreativ bruk av leppefisk hos Smøla settefisk og klekkeri
Her kan du finne presentasjonene som ble holdt (noen justeringer ble gjort fra møte til møte):
Medikamentfri lusekontroll: Nofima
Reduksjon av
luseutvikling ved bedre bruk av eksisterende muligheter: Norsk
Regnesental
Fiskens velferd, både for laks og rensefisk er i fokus hos næringen. Men det pekes på behov for videre utvikling og standardisering av velferdsindikatorer for å godt kunne måle og videre vurdere fiskens velferd, spesielt aktuelt nå ved bruk av termisk og mekanisk avlusning. Det har langs kysten blitt bygd opp en stor kapasitet for denne typen avlusning, så problemstillinger knyttet til disse bør løses. En annen problemstilling som har blitt fremhevet under møtene er om ensidig bruk av enkelte metoder mot lakselus kan føre til resistensutvikling.
Fokus på forebyggende tiltak, redusert og vekselvis bruk av mekaniske og termiske metoder pekes på som videre vei for å holde lave lusenivå og for å redusere risiko for resistensutvikling og ivareta fiskens velferd.
Informasjon fra møterekken «Langs kysten 2017» vil bli oppsummert i en rapport.