Til innholdet

22.10.2013

God kvalitet og utbytte med resirkulert salt

Salt kan gjenbrukes i både saltfisk- og klippfiskproduksjon til å produsere fisk av god kvalitet, med høyt utbytte. Det vil bety redusert behov for salt og dermed reduserte kostnader til bedriftene. Forutsetningen er imidlertid at de nye kvalitetsforskriftene for fisk og fiskevarer vil tillate gjenbruk av salt.

Del artikkel

Dette er noen av konklusjonene i prosjektet Møreforskning gjennomførte for Forskningsfondet FHF og Norges forskningsråd, som nå også er samlet i et faktaark (se nederst i artikkelen). Det anbefales imidlertid kjølelagring av såvel den ferdige saltfisken som gjenbrukt salt. I skrivende stund tillater ikke gjeldende kvalitetsforskrifter gjenbruk av salt, men de nye forskriftene vil kunne åpne for det. Forutsetningene vil i så fall være at saltet skal ha rent utseende og ikke inneholde fargede partikler eller fremmede krystaller. I tillegg skal det være fritt for avvikende lukt og ha en tydelig og ren saltsmak.

Et anlegg som produserer 3000 tonn saltfisk vil kunne redusere salteforbruket med rundt 20 prosent. Det betyr en innsparing på om lag 550.000 kroner på kostnadene til salt. Saltfisk og klippfisk produsert med brukt salt ble kvalitetsvurdert og analysert for salt‐ og vanninnhold, rødmidd og det ble gjort utbytteberegninger. Det er også gjennomført sensorisk vurdering av utvannet og kokt klippfisk. Resultatene fra undersøkelsene viste at brukt salt ikke så ut til å ha innvirkning på salt- og vanninnhold i ferdig produkt. Det ble ikke registrert kvalitetsforskjeller på fisk saltet med brukt salt. Et sensorisk smakspanel kunne heller ikke registrere forskjeller på om fisken var saltet med brukt eller nytt salt. Resultatene fra forsøkene viste ingen trender i saltfiskutbyttet om det benyttes nytt eller brukt salt i produksjonen. Det kan imidlertid se ut som om bruk av mindre mengder salt under salting gir høyere utbytte. Dette kan komme av at mindre salt gir mindre press på fisken under salting.

Lakeinjisert fisk før salting ga størst utbytte for saltfisk. Linken er dessverre fjernetAnbefalinger for gjenbruk av saltLinken er dessverre fjernet Bruktsalt som skal benytte til gjenbruk må være så ?rent? som mulig. Dette kan oppnås ved å øke mengden salt under saltingen opp mot 1,5 ‐2 kg salt per kilo fisk og ved å legge en renere fisk i saltet. Ved å legge ?renere? fisk i saltet vil en øke kvaliteten på brukt salt, dette kan en oppnå ved å ?rogge? og rengjøre flekt fisk bedre før den legges til salting. Møreforskning anbefaler derfor følgende: - Lakeinjisert fisk er renere og vil ?forurense? saltet i mindre grad.

Resultater i prosjektet viser også at lakeinjisert og lakebadet filet forurenser saltet svært lite. - Brukt salt som skal benyttes til salting av fisk må oppbevares kjølig. Dette for å hindre oppblomstring av rødmiddbakterier og for å unngå gulning av saltet. - Brukt salt må også dreneres for væske. Høyt væskeinnhold vil gjøre bruken av saltet vanskelig da det vil klake seg i saltstrøerene. - Brukt salt bør brukes til samme type råstoff, det er ikke anbefalt å benytte salt som er brukt til torsk til for eksempel sei. - Bruktsalt er trolig mest egnet for bruk under pickelsalting. - Det anbefales ikke å blande nytt og brukt salt, for det vil da ikke være mulig å følge med i antallet ganger saltet (eller deler av saltet) har vært brukt. - Det anbefales at saltet brukes kun en ekstra gang, men mulighetene for at saltet kan brukes flere ganger vil øke dersom en øker mengden salt og at fisk som legges i saltet forurenser saltet minimalt. - Det anbefales at saltfisk og klippfisk produsert av brukt salt blir oppbevart under konstant kjøling, da en ved økning i temperatur og fuktighet kan få oppblomstring av rødmidd og øke gulning av fisken. Flere lagringsforsøk må gjennomføres for å slå fast om brukt salt gir økt fare for vekst av rødmidd.

 - Det anbefales at fisk saltet med bruktsalt også får lengre oppholdstid i saltet, da dette saltet har lavere innhold av kalsium og magnesium og derfor vil bruke lengre tid for opptak av disse komponentene. Dersom det planlegges nye anlegg for saltleverandører vil det være nyttig å vurdere om anlegget skal ha en mottaksdel for brukt salt. Da kan det være muligheter for en retur ordning fra bedriftene av dette saltet som kan oppgraderes til bruk på forskjellige områder (vei, fisk).

keyboard_arrow_up