Til innholdet

22.10.2013

FHF utlyser forskningsmidler til identifisering og sporing av rømt oppdrettslaks

Merking og sporing av rømt oppdrettslaks har lenge vært diskutert. Nå lyser forskningsfondet FHF ut inntil 15 millioner kroner til FoU-prosjekter som skal bidra til å finne ut om og hvordan rømt laks kan skilles ut fra villaks med 100 prosent sikkerhet, og om det er mulig å spore denne laksen 100 prosent sikkert tilbake til den som var eier og lokalitet den har rømt fra.

Del artikkel

- Vi regner med at det vil komme mange spennende innspill både fra norske miljøer og fra utlandet, sier fagsjef for havbruk i FHF, Kjell Maroni. Han opplyser også om at fristen for å sende innspill er satt til 8.august 2011 klokken 14.00. Deretter vil innspillene bli vurdert av et eksternt ekspertpanel oppnevnt av Forskningsrådet, før FHF sitt fagapparat tar de endelige beslutningene. Utlysningen legges ut både i Norge og internasjonalt. 

Laks som rømmer utgjør et økonomisk tap for bedriften, og er ansett som en miljømessig trusselfaktor overfor ville bestander av laksefisk. Dette skyldes både mulig genetisk interaksjon, økologisk påvirkning på villaks ved konkurranse i oppvekstområdene i elven, mulig sykdomsoverføring, og også ved at oppdrettslaks som vandrer opp i elvene om høsten senere enn villaksen kan ødelegge allerede etablerte gytegroper. Næringen og forvaltningen har derfor en klar nullvisjon for rømming. Likevel er det lite sannsynlig at en slik visjon kan oppnås fullt og helt.

Noe oppdrettslaks vil rømme også i fremtiden. Det er en utfordring at det i dag ikke er entydig mulig å identifisere rømt oppdrettslaks uten mer omfattende analyser. Det vil si at det ikke er mulig å avgjøre med tilnærmet 100 prosent sikkerhet om det er en villaks eller en oppdrettslaks straks en laks er fanget. Vurdering av finnetilstand og kroppsfasong er de eneste metodene som kan benyttes direkte i dag. Det er heller ikke i dag mulig med tilnærmet 100 prosent sikkerhet å spore en rømt oppdrettslaks tilbake til eier og/eller oppdrettslokaliteten den har rømt fra.

FHF har bidratt til utvikling av den såkalte DNA-metoden, der genprofilen hos den antatt rømte fisken sammenlignes med genprofil hos laks i anlegg i nærområdet. Denne metoden har i en rekke tilfeller vist seg å gi resultater som klart peker i retning av enkeltanlegg, og delvis enkeltmerd som den rømte fisken har kommet fra. Likevel er ikke denne metoden vurdert som sikker nok, og den er også relativt arbeidskrevende siden det må innhentes prøver fra mange anlegg.

Målsettingen til FHF er å bidra til at det så snart som mulig: - er mulig med høy sikkerhet å identifisere om en laks er en rømt oppdrettslaks eller en villaks, om mulig uten innsending av prøver til laboratorium eller lignende, og; - at oppdrettet laks raskt, og med høy sikkerhet kan spores tilbake til eier og/eller oppdrettslokalitet. FoU for fangst av rømt oppdrettslaks er ikke tema for denne utlysningen. Utlysning skjer både i Norge og internasjonalt. Økonomisk ramme fra FHF er på inntil 15 millioner kroner totalt.

Både FoU-institusjoner og bedrifter kan sende innspill.

Kontaktperson er Kjell Maroni, Fagsjef for FoU havbruk, FHF. E-post: kjell.maroni@fhf.no. - Alle prosjektinnspill vil bli behandlet som innspill. Det vil si at FHF i dialog med den som sender inn innspillet ønsker å kunne videreutvikle det til et ferdig prosjekt. I dette ligger også mulighet for at FHF kan ha ønske om at ulike innspill kobles sammen til en mer helhetlig satsing.

 

keyboard_arrow_up