Til innholdet

05.07.2013

Kan vi gjennom avl og ernæring påvirke laksens kapasitet til å produsere omega 3 fettsyrene EPA og DHA?

Det er tidligere vist at ulike laksefamilier har ulik evne til å omdanne kortkjedete omega-3-fettsyrer fra planteoljer til de langkjedete og sunnere omega-3-fettsyrene EPA og DHA som finnes i fiskeolje. Hvis laksens evne til å omdanne omega-3 slik kan utnyttes optimalt, vil det være et bidrag til mer effektiv utnyttelse av dagens fiskeoljeressurser.

Del artikkel

Nofima arbeider videre med disse spørsmål i et FHF finansiert prosjekt.

Ved en vekt på 40 gram viser avkom fra laksefamilier med høyt genuttrykk av delta-6-desaturase (et nøkkelenzym i prosessen med å omdanne korte plante-omega-3-fettsyrer til lange EPA og DHA omega-3-fettsyrer) et systematisk høyere nivå av EPA og DHA i helkropp i de fleste fôringsgruppene. Forskjellen er mest tydelig i gruppen med et fôr med 25% rapsolje og 75% fiskeolje. Dersom det viser seg at forskjellen mellom familier i innhold av EPA og DHA vedvarer utover i livsløpet, kan dette ha stor betydning for næringen.

1 kilo filet som normalt inneholder 16 gram EPA og DHA vil kunne inneholde 16 gram EPA og DHA ved å bruke selektert fisk og fôr med optimal oljeblanding.

Dette følges opp i videre forskning.

Les mer i faktaarket her: Faktaark - Kan vi gjennom avl og ernæring påvirke laksens kapasitet til å produsere omega 3 fettsyrene EPA og DHA?

keyboard_arrow_up