Til innholdet

22.10.2013

Økt verdiskaping ved utnyttelse av fiskeskinn

Skinn utgjør omkring 10% av filetvekten til hvitfisk. Dette betyr at store mengder skinn kan samles som biprodukt fra filétindustrien. Hovedkomponenten i fiskeskinn er proteinet kollagen som utgjør ca. 80% av tørrstoffet. Ved kjemisk behandling kan kollagen omdannes til gelatin.

Del artikkel

Dagens priser (omkring 1 kr/kg) gir lav verdiskaping og dermed også dårlig utnyttelse. Grunnlaget for økt verdiskaping er først og fremst økt fokus på kvalitet og konservering. Dersom ferskt fiskeskinn pakkes i plast og fryselagres, vil det være et fullverdig råstoff for alle produkter som blir omtalt i rapport fra Nofima (se nederst i saken). Det finnes per i dag ingen produksjon av fiskegelatin i norge, men på verdensbasis fremstilles ca 1500 tonn årlig.

Gelatin laget av fiskeråstoff har andre egenskaper enn råstoffer fra varmblodige dyr. Gele av fiskegelatin har lavere smeltepunkt, men likevel mange positive egenskaper som gjør det velegnet til framstilling av spesial produkter innen elektronikk, optikk og mikroinnkapsling. Fiskegelatin kan også, i motsetning til dyregelatin brukes i konsumprodukter for kosher- og halalmarkeder. I tillegg er det en viktig positiv faktor at fiskegelatin ikke kan overføre kugalskap og trolig heller ikke andre sykdommer som overføres ved prioner (smittestoffer som noen ganger kan forekomme i dyregelatin). For en produsent er det også gunstig at salgsprisen (ca 100 kr/kg) er omkring dobbelt så høy for fiskegelatin som for dyregelatin.

 

keyboard_arrow_up