Til innholdet
Fotokreditt: Nofima

13.04.2021
Maja Bævre-Jensen

Hvitfisk

Utvikling av hurtigmetode for måling av vanninnhold i klipp- og saltfisk

Det er håp om å få utviklet en rask og ikke-destruktiv metode for måling av vanninnhold i salt- og klippfisk gjennom ny satsing.

Prosjekt:
901668
Del artikkel

Det kan være store variasjoner mellom ulike metoder som måler vanninnhold i klippfisk (FHF-901638). Dette er uheldig og for eksport til Brasil kan konsekvensen være en betydelig økt tollsats dersom produktene klassifiseres som saltfisk og ikke klippfisk. I Brasil er grensene satt slik at fisk med vanninnhold under 53% klassifiseres som klippfisk med et avgiftsnivå på 5%, mens overstiger fisken dette nivå så er det saltfisk med et avgiftsnivå på 10%.

Derfor lyste FHF ut midler å utvikle et håndholdt apparat for måling av vanninnhold i klippfisk som ikke krever at fisken som analyseres destrueres, og som dekker krav fra klippfiskmarkeder slik som Brasil og Portugal for måling av vanninnhold.

Prosjektet Utvikling, kalibrering og verifisering av håndholdt vannmåler for klippfisk og saltfisk er nå i gang og ledes av Nofima.

-Vi tester nå ut fire ulike metoder og vil gå videre med utvikling av den teknologien som er best egnet, sier prosjektleder Jens Petter Wold ved Nofima.

Tre av metodene baserer seg på ulike varianter av nær-infrarød spektroskopi (NIR). Vi har også undersøkt om et kommersielt instrument for fuktmåling i treverk kan anvendes, men dette er ubrukelig på grunn av det høye saltinnholdet i fisken.


NIR skanner som avbilder hele fisken

-Vi regner med å ha svar på hvilken teknologi som er best i løpet av mai. Jeg har stor tro på at vi skal finne frem til en løsning som kan tas i bruk i klippfisknæringa, og som dermed vil gi større forutsigbarhet avslutter Wold.

 

keyboard_arrow_up